avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Declarații ANAF pentru ong?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Declarații ANAF pentru ong?

Declarații ANAF:

Vă rog să îmi spuneți ce documente trebuie depuse la ANAF și până la ce dată în cazul următor:

ONG fără scop patrimonial
Fără activitate financiară în 2024 (deschis în mai 2024) cu excepția patrimoniului inițial care a fost depus în bancă.

Președintele asociației este în proces de a obține semnătura electronică, însă asociația nu are ștampilă.

Diferite articole menționează dați diferite: 28 februarie, mai, iunie etc.

Dacă data limită este 28 februarie, înseamnă că vom primi amendă?

Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:05, 2 Martie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veți depune pana pe 30.04.2025 bilantul pentru ong-uri intocmit și semnat de către un contabil autorizat membru CECCAR și aprobat în adunarea generală a asociației.
Pana pe 25.06.2025 declaratia 101 pentru ong-uri.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2025
george-neagu, moderator
george-neagu a scris:

Veți depune pana pe 30.04.2025 bilantul pentru ong-uri intocmit și semnat de către un contabil autorizat membru CECCAR și aprobat în adunarea generală a asociației.

Am găsit într-un articol tot de pe Avocatnet.ro o excepție unde s-ar putea încadra și ONG-urile fără activitate, care ar trebui să depună o declarație de inactivitate, nu un bilanț:

Important! Entitățile care n-au desfășurat activitate de la constituire și până la sfârșitul exercițiului financiar de raportare nu trebuie să întocmească situații financiare anuale. Acestea depun la Fisc, în 60 de zile de la terminarea exercițiului financiar 2024, o declarație de inactivitate.www.avocatnet.ro/articol_686...

Interpretez eu corect sau nu?

Pana pe 25.06.2025 declaratia 101 pentru ong-uri.

Este obligatorie deținerea unei semnături electronice calificate pentru a depune D101?

Mulțumesc!
acest răspuns util
Cnform Legii Contabiliatii - art. 36 alin (2) Persoanele juridice care de la constituire nu au desfăşurat activitate, precum şi subunităţile fără personalitate juridică din România care aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, care de la constituire nu au desfăşurat activitate, depun o declaraţie în acest sens, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Adica inca mai e timp ca acel ONG infiintat in 2024 si care nu a avut activitate financiara in 2024 sa depuna la ANAF declaratia de inactivitate, ceea ce atunci il scuteste de depus pana in 30 aprilie siuatii financiare anuale pe 2024 si pana in 25 iunie Declaratia 101. Oricum pentru alte declaratii NU exista vreun termen in februarie sau martie daca e ONG fara salariati si fara activitati economice sau alte chestii speciale ex. achizitii intracomunitare de servicii etc.
Ținând cont că vom pierde data limită pentru declarația de inactivitate (60 de zile - 28 februarie), bănuiesc că putem încă depune un bilanț anual până la 30 aprilie semnat de un contabil autorizat de CECCAR, chiar dacă ONG-ul nu a avut activitate financiară?
Vă mulțumesc pentru ajutor și răspunsuri!
acest răspuns util
Da, evident, daca nu reusiti sa depuneti pana in 28 februarie declaratia de inactivitate, depuneti "normal" situatiile financiare anuale pe 2024 pana in 30 aprilie si declaratia 101 pana in 25 iunie, Sigur ca o declaratie poate cu majoritatea sau toate rubricile completate cu zero, daca aia a fost realitatea....

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit i.i., p.f.a. cabrancea76 cabrancea76 Cum se calculeaza venitul net la i.i., p.f.a. care are ca obiect de activitate comert cu amanuntul (magazin alimentar)? (vezi toată discuția)
Situatii financiare anuale 2014 puicuta puicuta Va rog sa ma ajutati in legatura cu situatiile financiare anuale ce trebuie sa fie depuse de o Asociatie Casa de Ajutor reciproc a Pensionarilor. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Declaratia de inactivitate se depune obligatoriu? Ioana.Dorina Ioana.Dorina Dragi colegi , eu sunt mica si am o intrebare.Tin evidenta contabila la o firma care nu are activitate inca de la constituire.Eu am preluat-o anul acesta si ... (vezi toată discuția)