avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Declarații ANAF pentru ong?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Declarații ANAF pentru ong?

Declarații ANAF:

Vă rog să îmi spuneți ce documente trebuie depuse la ANAF și până la ce dată în cazul următor:

ONG fără scop patrimonial
Fără activitate financiară în 2024 (deschis în mai 2024) cu excepția patrimoniului inițial care a fost depus în bancă.

Președintele asociației este în proces de a obține semnătura electronică, însă asociația nu are ștampilă.

Diferite articole menționează dați diferite: 28 februarie, mai, iunie etc.

Dacă data limită este 28 februarie, înseamnă că vom primi amendă?

Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 22:05, 2 Martie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Persoanele juridice sunt OBLIGATE sa aiba SPV pentru ca ulterior inregistrarii fiscale nu pot in principiu depune nici o declaratie fiscala altfel decat prin SPV, daca nu e vreo prevedere legala expresa de exceptare. Si ca sa isi faca SPV e nevoie sa aiba certificat digital deci semnatura electronica fie reprezentantul legal, fie persoana mandatata de el sa opereze in SPV, de exemplu avocat, contabil etc. Deci oricum odata infiintata trebuie asociatia sa isi faca SPV...
Da, am făcut procură pentru contabil pentru a putea opera în SPV în numele asociației, iar când vom primi certificatul digital pentru care am aplicat deja, va trebui să îl înregistrăm la ANAF din câte am înțeles.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
radumititean a scris:

daca nu reusiti sa depuneti pana in 28 februarie declaratia de inactivitate


Termenul de 60 de zile se calculează pe zile libere? Caz în care ultima zi este, de fapt, 3 martie?

Aceasta pare să fie chiar interpretarea oficială: www.avocatnet.ro/articol_676...

în lipsa unor dispoziții exprese privind calculul acestora, se vor aplica dispozițiile legale prevăzute de dreptul comun: Codul civil (art. 2.553 și art. 2.554), respectiv Codul de procedură civilă (art. 181).”...


radumititean a scris:

Persoanele juridice sunt OBLIGATE sa aiba SPV pentru ca ulterior inregistrarii fiscale nu pot in principiu depune nici o declaratie fiscala altfel decat prin SPV,


Pare a exista o excepție în cazul declarației S1046, deoarece pe site-ul ANAF scrie că declarația poate fi depusă și: „în format hârtie şi în format electronic”: [ link extern ]

Sau nu au actualizat informația? :)
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2025
Andr@, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Ref. calcul termen: exercitiul financiar trecut a avut ca ultima zi 31.12.2024. Deci calculul termenului de 60 de zile incepe din urmatoarea zi, nu din 31.12.2024 care e ziua in care se termina exercitiul financiar, ci prima zi a termenului este 1 ianuarie, si cum ianuarie are 31 zile si februarie are in anul 2025 28 de zile, a 60-a zi este intr-adevar 1 martie, si deci termenul s=ar implini in ziua urmatoare, 2 martie, dar fiind zi nelucratoare, e prorogat de drept pe luni 3 martie, cand e ultima zi in care se poate depune declaratia. Imi cer scuze ca am spus initial eronat 28 februarie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In privinta diverselor declaratii, practica ANAF este inconstanta, in sensul ca desi exista prevederea de principiu ca dupa inregistrarea fiscala nu ar mai accepta depunere de declaratii altfel decat prin SPV, la declaratii unde trebuie anexate documente in format letric ex, cand trebuie preschimbat certificatul de inregistrare fiscala pentru ca s-a modificat sediul sau denumirea, unele unitati ANAF insista de folosesti formularul 700 si sa predai certificatul vechi ulterior, cand preiei de la sediul ANAF noul certificat, altele accepta sa depui formular 010 de mentiuni , care se depune la registratura sau prin posta, pe motiv ca nevand cum derula toate procedura electronic, ar fi o exceptie implicita... Simplele instructiuni de completare a unui formular nu pot prevala asupra actelor normative care reglementeaza aspectele de fond pentru a caror aplicare e aprobat anumit formular. De exemplu in cea mai recenta verianta de declaratie 101, scrie in instructiunile de completare ca ar trebui depusa pana in 25 februarie, desi de fapt in 2025 inca e in vigoare un OUG care prevede ca timp de cativa ani, inclusiv in 2025, termenul de depunere este 25 iunie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit i.i., p.f.a. cabrancea76 cabrancea76 Cum se calculeaza venitul net la i.i., p.f.a. care are ca obiect de activitate comert cu amanuntul (magazin alimentar)? (vezi toată discuția)
Situatii financiare anuale 2014 puicuta puicuta Va rog sa ma ajutati in legatura cu situatiile financiare anuale ce trebuie sa fie depuse de o Asociatie Casa de Ajutor reciproc a Pensionarilor. Mentionez ... (vezi toată discuția)
Declaratia de inactivitate se depune obligatoriu? Ioana.Dorina Ioana.Dorina Dragi colegi , eu sunt mica si am o intrebare.Tin evidenta contabila la o firma care nu are activitate inca de la constituire.Eu am preluat-o anul acesta si ... (vezi toată discuția)