avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract V/C la notar prin ipoteca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract V/C la notar prin ipoteca

Urmeaza sa vand un apartament la bloc unui cumparator care ia banii din banca (credit ipotecar). La ce trebuie sa fiu atent in procesul de v/c la notar inainte sa semnez actele? Am optiunea sa solicit plata in euro ?(valoarea ar fi 51.000 euro) Pot sa solicit un draft al contractului si sa revin intr-o alta zi sa-l semnez? Mentionez ca, cumparatorul are aprobat creditul si urmeaza sa mergem la notar sa semnam actele. Care este siguranta mea ca suma ceruta imi va fi virata in cont?

. Accept orice sfat si intrebare, multumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2025
NemmyRO, utilizator
Cel mai recent răspuns: georgiana.td , utilizator 21:00, 3 Martie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din experiența proprie pot sa vă spun următoarele :
- majoritatea notarilor trimit contractul părților cu cel puțin o zi inainte, pentru a-l studia și a verifica corectitudinea datelor înscrise;
- contractul de vânzare-cumpărare și cel de ipotecă se fac concomitent; se semnează primul cel de ipotecă, iar cel de vânzare-cumpărare se semnează, de regulă, după ce banca a virat banii cumpărătorului. În cazul meu, semnarea a durat cam 2 ore, iar în acest timp au intrat și banii în cont.
-puteți trece suma în euro dar se va trece și valoarea în lei iar plata se va face tot în lei, la cursul oficial din ziua semnării documentelor.
Buna ziua

Asigurati-va ca in contractul de vanzare-cumparare este trecuta formularea de mai jos sau ceva similar

====================================================================================================
Noi, părţile contractante, personal și prin imputernicit, convenim ca în cazul în care preţul vânzării nu se va evidentia în contul vânzătoarei până la data de ___/___/2025, cumparatorii sunt de drept in intarziere si va opera rezoluţiunea prezentului contract, fără intervenţia instanţelor de judecată şi fără alte formalităţi prealabile, prezentul contract va fi desfiintat retroactiv, părţile vor reveni la situaţia anterioară încheierii acestuia si toate înregistrările efectuate în baza prezentului contract vor fi radiate din evidentele autoritătilor/institutiilor competente.
====================================================================================================

In realitate, transferul bancar dureaza cateva zile.

Notarul nu intabuleaza instant tranzactia la ANCPI, ci dupa cateva zile, dupa ce obtine confirmarea ca banii au intrat in contul vanzatorului.
contract de ipoteca ce inseamna? contractul intre banca si cumparator? eu ca vanzator nu am participare de cat la notar din cate am inteles..

ce m-ar fi interesat pe mine este faptul ca vreau sa fiu atent si sa urmaresc la contractul de v/c propriu zis, ce clauze ar trebui sa aibe ca sa ma protejeze pe mine ca si vanzator asupra pretului si a asigurarii ca-mi primesc banii.
multumesc frumos!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
se semnează primul cel de ipotecă, iar cel de vânzare-cumpărare se semnează, de regulă, după ce banca a virat banii cumpărătorului. În cazul meu, semnarea a durat cam 2 ore, iar în acest timp au intrat și banii în cont.

Este fals.
Cumpărătorul ipotecheaza bunul pe care îl cumpără, pentru a garanta rambursarea creditului.
Și ca să îl ipotecheze, prima data, trebuie sa îl aibă în proprietate.
Deci prima data, se semnează contractul de vânzare (între vânzător si cumparator), apoi contractul de ipoteca (între cumpărător și reprezentantul băncii) si ulterior, ambele sunt trimise la intabulat.
Banii nici nu trec pe la cumpărător. Ci se virează de către bancă, direct în contul vânzătorului și numai după ce băncii ii este prezentată încheierea de intabulare a contractului de vanzare.
Abia după ce are intabularea vânzării, pe numele cumparatorului, banca dă drumul la bani.
Și asta durează cam 2-3 zile.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2025
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Credit imobiliar Ramooona Ramooona Sunt in postura de vanzator al unui apartament si am semnat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana ce a facut un credit imobiliar. Banca a dat ... (vezi toată discuția)
Vanzator prin prima casa Buksa Buksa Buna ziua! Eu sunt vanzatorul unui apartament,iar clientul a luat un imprumut \"Prima casa\" la BRD,iar dupa cum se vede dosarul e spre finaliazare.Am si eu ... (vezi toată discuția)
"prima casa" ContSters259670 ContSters259670 Ce garantie am eu ca vanzator ca o sa primesc contravaloarea imobilului dupa autentificarea contractului de vanzare-cumparare, prin programul Prima casa, atata ... (vezi toată discuția)