avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva la vânzare terenuri în 2024
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva la vânzare terenuri în 2024

Soți și soție am vândut împreună terenuri în 2024 în valoare de 500000 ron, plătim tva sau fiecare dintre noi are prag de 300000 ron? Mă gândesc că sunt 2 Cnp uri, mulțumesc frumos
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioana Chirita , Consultant fiscal 12:58, 20 Martie 2025
Buna ziua!
Plafonul trebuie analizat cumulat pe ambele persoane, nu individual pe CNP.
Aveti in normele pentru art 269, la pct 4:
(7) În cazul în care bunurile imobile sunt deținute în devălmășie de o familie, unul dintre soți va fi desemnat să exercite toate drepturile și să îndeplinească toate obligațiile, din punct de vedere al TVA, inclusiv obligația de înregistrare în scopuri de TVA, dacă aceasta există, pentru vânzarea acestor bunuri imobile.

Este vorba de terenuri construibile?
Da terenuri construibile care l am cumpărat cu 20 ani în urma

Ioana Chirita a scris:

Buna ziua!
Plafonul trebuie analizat cumulat pe ambele persoane, nu individual pe CNP.
Aveti in normele pentru art 269, la pct 4:
(7) În cazul în care bunurile imobile sunt deținute în devălmășie de o familie, unul dintre soți va fi desemnat să exercite toate drepturile și să îndeplinească toate obligațiile, din punct de vedere al TVA, inclusiv obligația de înregistrare în scopuri de TVA, dacă aceasta există, pentru vânzarea acestor bunuri imobile.

Este vorba de terenuri construibile?

In linii generale, cred ca trebuie platit TVA. Neavand toate detaliile, nu va pot da un raspuns exact.

Este o exceptie prevazuta in normele... in caz ca va incadrati

Exemplul nr. 6: O familie deține un teren situat într-o zonă construibilă pe care l-a utilizat pentru cultivarea de produse agricole. În luna ianuarie 2016 familia respectivă împarte în loturi terenul în vederea vânzării. Pentru a analiza dacă terenul a fost utilizat în scop personal sau pentru activități economice trebuie să se constate dacă produsele cultivate erau folosite numai pentru consumul familiei sau și pentru comercializare. În situația în care cantitatea de produse obținute nu justifică numai consumul în scop personal, se consideră că terenul a fost utilizat în scopul unei activități economice și livrarea lui intră în sfera de aplicare a TVA consecință, dacă livrarea primului lot are loc în luna februarie nu se consideră o operațiune ocazională și dacă depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal, familia respectivă ar avea obligația să se înregistreze în scopuri de TVA, prin unul dintre soți. Înregistrarea în scopuri de TVA trebuie solicitată cel mai târziu în termenul prevăzut la art. 310 alin. (6) din Codul fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva aplicat la valoare teren construibil dia_8 dia_8 Sunt persoana fizica si detin in proprietate doua terenuri construibile, pe care le-am achizitionat in urma cu peste 15 ani. Anul acesta as dori sa le vand ... (vezi toată discuția)
Cât e tva pentru un teren în valoare de 10.000 de euro? Corina271 Corina271 Buna ziua! Vreau sa cumpăr un teren în valoare de 10000 de euro și as dorii sa știu cat la suta e TVA? (vezi toată discuția)
Tva la vanzare locuinte vechi cosvad cosvad Buna ziua, Daca o persoana fizica vinde mai multe locuinte vechi intr-un an, trebuie sa plateasca tva? (vezi toată discuția)