ART. 71
(1) Anul fiscal și exercițiul financiar al asociației de proprietari este anul calendaristic.
Excedentele anuale rezultate din execuția bugetelor de venituri și cheltuieli, rămase neutilizate la
finele exercițiului bugetar, se reportează în anul următor cu aceeași destinație.
(2) Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații
anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv
fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau
completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute
în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari. Fondul de reparații este utilizat numai
pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creșterea calității ambiental-arhitecturale
a construcțiilor, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.
(3) Sumele încasate pentru constituirea fondului de reparații se depun, în conformitate cu
prevederile prezentei legi, în contul asociației de proprietari prevăzut la art. 20 alin. (1).
Egale sunt sumele doar daca toti au aceeasi suprafata la apartament.
Aceeasi speta am si eu. La noi in asociatie se colecteaza fondul de reparatii in mod egal impartit pe apartamente. Am ridicat aceasta problema administratorului si imi spune ca argumentul legal este dat de Art 71 care spune " in transe egale". Chiar nu vrea sa auda alte explicatii sau articole precum 84 si 85. Mentionez ca si presedinta o sustine si fiind o asociatie mica, o sedinta nu prea intra in discutie.
Ce este de facut?
Nu este de facut nimic.
Art. 71 nu spune detaliat cum se colecteaza acel fond general de reparatii, ci doar de acele transe egale lunare. Prin urmare, transele pot fi egale si intre proprietari, nu e ilegal.
Art. 84 si 85 se refera la cu totul altceva, repartitia cheltuielilor pe cota parte indiviza, in urma unei reparatii. Care poate fi pe o parte comuna a tuturor sau una exclusiva, doar a unora dintre proprietari. Numai cei vizati de reparatie vor reintregi fondul general de reparatii achitind cheltuiala, repartizata pe cota parte indiviza.
Sunt lucruri diferite, administratorul si presedintele au dreptate.
Art. 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în/şi pe proprietatea comună,.......
Eu vad clar ca lumina zilei ca si constituirea fondurilor de reparatii intra sub aceeasi metodologie de calcul, adica pe CPI.
In Art 71. legiuitorul vorbeste de constituirea unui fond de reparatii ..... in rate egale. Aici se face referire la echitate si nu lasa interpretari de genul: cum vrea portarul sau cum i se nazare administratorului.
Nu ati subliniat ce trebuie :
Art. 85 Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în/şi pe proprietatea comună,.......
Tot ca lumina zilei e si aceasta distinctie, fondul de reparatii se constituie sau completeaza in avans ("constituirea sau completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale" -, vedeti dvs. vreo distinctie ?), si se cheltuieste, conform art, 85 dupa necesitati, pe parte comuna sau exclusiva.
Secţiunea 1 Definiții
Articolul 2
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
...........................................................
p) părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună. Părțile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietățile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părțile comune formează obiectul proprietății comune. Părțile comune nu pot fi folosite decât în comun și sunt obiectul unui drept de coproprietate forțată;
La constituire se cotizeaza in transe egale, fara alte detalii. Unde legea nu interzice, nu putem noi sa inventam. La mine in asociatie se platesc transe egale lunare de catre fiecare proprietar.
Daca fondul de reparatii e general, dar sunt si parti comune exclusive (ale unora dintre proprietari) se constituie acel fond unic, dar se repartizeaza in functie de ce fel de parte comuna e. Abia atunci intervine art. 85.