Buna ziua.
In cursul anului 2024 am facut investitii in criptomonede , pe diverse platforme (exchange-uri) , cu sume diferite, totalul investit fiind de aproximativ 20.000 (20 mii) euro.
In luna octombrie a aceluiasi an ( 2024), am retras de pe o singura platforma, (1 singur exchange) suma de 12.000 (12 mii) euro (suma care provine din celelalte platforme.
Practic am bagat 20.000 eur, am pierdut 8.000 eur si am retras in final doar 12.000 eur.
Intrebarile mele sunt urmatoarele
este nevoie sa depun declaratia pentru venit la anaf , pentru anul 2024, si sa platesc impozit , tinand cont de faptul ca , suma retrasa este mai putin (mai mica) decat suma investita?
Astept cu interes raspunsurile dvs
Ati retrat tot, da? Adica costul de 20.000 euro este integral atribuibil retragerii de 12.000 euro?
In cazul asta, nu aveti nimic de declarat
art 116 Codul fiscal
(2) Impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra:
c) câștigului din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m), determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.