Buna ziua, un prieten este in pragul pensionarii si banuieste ca va avea o pensie foarte mica. A auzit ca cei care au cotizat la pilonul 2 de pensie vor primi pensie diminuata.
1. Este adevarat ca cei care au cotizat la pilonul 2 vor avea pensie mai mica?
2. Daca da, poate renunta la banii din pilonul 2 pentru a primi pensia intreaga? Cand poate renunta, inainte sau dupa primirea deciziei?
{1} Este normal ca pensia de la pilonul I sa fie mai mica daca s-a contribuit si la pilonul II.
Detalii, aici: [ link extern ] -
{2} Banii de la pilonul II nu se pot transfera la pilonl I.
Multumesc pentru raspuns.
Cand s-a introdus cotizarea la pilonul 2 nu s-a vorbit de diminuarea pilonului 1. S-a modificat legea intre timp? (linkul nu functioneaza) . Cu cat se diminueaza pensia pilon 1?
La iesirea la pensie , veti primi o suma de la pilonul unu , si o alta de la pilonul doi . O parte din suma pe care o platiti pentru pensie , merge la pilonul doi , care este administrat privat . Si e mult mai bine , la pilonul unu , pensia e calculata cu un algoritm , in functie de salariul dvs. , de cel mediu brut pe tara , etc. La pilonul doi , sumele virate sunt exact ce ati platit dvs. , leu cu leu , aveti un cont cu banii dvs. Ba , primiti si dobanda anuala ( asa-numitul randament al fondului de pensii private ) . Matematic , e in favoarea dvs.
Teama persoanei in cauza este ca va trai mai mult decat anii pentru care se acorda pilonul 2, are rude longevive si ii e frica ca ramane fara o parte din bani cand va fi mai neputincios. Eu il inteleg dar inteleg si ce spuneti dvs.
Dar , la pensionare , poate alege sa ridice toti banii acumulati la acest pilon doi . Ii pune in banca si scoate din ei cat considera , lunar . E o solutie …
Pensie privata
pikii12
buna ziua.am pensie privata obligatorie si pensie facultativa pilonul2...care dintre cele doua pensii o afecteaza pe cea de la stat?eu o sa ies la pensie cam ... (vezi toată discuția)