avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PETITIE AJPIS/ ANPIS - instiintare ultima luna de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PETITIE AJPIS/ ANPIS - instiintare ultima luna de plata Buna seara! Persoana intrata in CCC din data de 05.09.2023. Data ...

Buna seara!
Persoana intrata in CCC din data de 05.09.2023. Data nastere copil 22.05.2023.
Dosar depus la primarie in data de 06.09.2023.
Decizia a fost emisa dupa ce a fost publicata legea HG 865/ 2023.
Deoarece nu am inteles exact cum este stabilit dreptul, am cerut lamuriri de la AJPIS in decembrie 2024 si oficial pe e mail in 8 ianuarie am primit raspuns ca ultima luna de plata va fi pt perioada 22.03- 22.04- 2025.
Ulterior am facut demersurile la munca pentru reintoarcere cu 22.04.2025( in lege se specifica de persoane indreptatite/ cu drept stabilit ) .
Din ce am inteles ANPIS a dat un comunicat care nu este public catre AJPIS ( se pare ca pentru bucuresti nu a fost aceeasi situatie, ei considerand ca cei care au depus dosarul inainte de 19.09.2023 ( inaintea publicarii legii HG 865 , au considerat ca mama poate sta pana la 1 an si 11 luni)
Mi a fost suspendata decizia de indemnizatie la 1 an si 10 luni , pe motiv ca nu a fost solutionat dosarul pana la data intrarii in vigoare a legii.
ANPIS a dat raspunsuri pe e mail si altor persoane in care i a instiintat la fel ca pot sta psna la 1 an si 11 luni, chiar daca decizia a fost emisa dupa.
Conform la ce au spus, persoana indreptatita inaintea legii este cea cu decizie emisa inainte de 19.09 chiar daca in decizie scrie DREPTUL STABILIT este incepand cu 05.09.2023.
Ce este de facut in acest caz?
Intrucat institutiile competente au atributii conform reglementarilor nationale si europene de a informa beneficiarii , eu am fost anuntata oficial si ulterior ma trezesc cu plata incompleta de indemnizatie.
Va multumesc pentru raspunsuri! Daca este nevoie de clarificari desigur sunt aici.
Cel mai recent răspuns: Cristina2910 , utilizator 18:58, 12 Aprilie 2025
Intrucat dreptul sa se benficieze de indemnizatia CCC se raporteaza la data de nastere a copilului , in opinia mea si avand in vedere art.1 5 alin.2 din Constitutie, persoanele indreptatite si care au nascut pana la 19.09.2023 , stau in CCC 1 an si 11 luni.
Intr o parte spun de pers indreptatite dar se coreleaza cu alte articole din legea 164/2022 scrie undeva spre sfarsit " pentru articolele... la care au fost depuse cereri si nu au fost solutionate pana la data intrarii in vigoare a cererii" ...vorbind despre lunile tatalui ca fiind 2.
Insa mie Ajpis cu mult timp dupa ce s au publicat si nu stiu cine trebuie sa cunoasca exact prevederile...mi au scris ultima luna de plata, chiar cu putin timp inainte sa imi fac procedurile la munca .Acuma nu stiu daca conteaza exact ce mi au spus mie oficial despre asta. Insa alte Ajpis uri au considerat altfel legile..

Cornel Vasile a scris:

Intrucat dreptul sa se benficieze de indemnizatia CCC se raporteaza la data de nastere a copilului , in opinia mea si avand in vedere art.1 5 alin.2 din Constitutie, persoanele indreptatite si care au nascut pana la 19.09.2023 , stau in CCC 1 an si 11 luni.

persoana indreptatita = oricare dintre părinții firești ai copilului, oricare dintre persoanele cărora li s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care au adoptat copilul, dacă îndeplinește condițiile de acordare prevăzute de lege

Cornel Vasile a scris:

persoana indreptatita = oricare dintre părinții firești ai copilului, oricare dintre persoanele cărora li s-a încredințat copilul în vederea adopției sau care au adoptat copilul, dacă îndeplinește condițiile de acordare prevăzute de lege

Ce se poate face in aceasta situatia pentru ca mi-a fost suspendata plata indemnizatiei? Conteaza si faptul ca m-au informat in scris despre ultima luna de plata si nu o vor onora? Se

Cornel Vasile a scris:

Ce se poate face in aceasta situatia pentru ca mi-a fost suspendata plata indemnizatiei? Conteaza si faptul ca m-au informat in scris despre ultima luna de plata si nu o vor onora? Se

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie rkinga6 rkinga6 Buna ziua, Din diverse parti am auzit ca pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa ma reintorc la munca inainte de a implini copilul 11 luni, ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere in cic dupa o luna de serviciu Cristina0Fl Cristina0Fl Buna ziua, Sunt mamica unui baietel nascut pe 14 iulie 2015. Am optat pentru CIC pentru un an de zile pana pe 14 iulie 2016. Reintoarcerea la munca ar fi ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri despre indemnizatia de crestere a copilului Cristina_M84 Cristina_M84 Buna ziua! Am nevoie de lamuriri cu temeiul legal, daca se poate. Am nascut in luna iulie, iar la jumatatea lunii septembrie, cand mi s-a terminat concediul ... (vezi toată discuția)