avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Buna ziua,
Din diverse parti am auzit ca pentru a beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa ma reintorc la munca inainte de a implini copilul 11 luni, si nu un an. Va rog, imi puteti confirma sau infirma acest lucru. Totul se bazeaza pe faptul ca indemizatia de crestere a copilului pentru mine inceteaza la 11 luni, a 12-ea luna fiind al tatalui, precizez ca am optat pentru concediu de maternitate de 1 an. Am auzit cazuri in care erau gata sa respinga dosarul daca cineva incepea serviciul cu o zi inainte de implinirea a un an a copilului, spunand ca trebuia sa inceapa lucrul la 11 luni minus o zi.
Pe mine ma intristeaza nespus de mult acest lucru, mi se fura inca o luna pe care as putea sa-o petrec cu micutul.
Eu cand am intrebat la primarie, clar mi s-a spus un an minus minimum o zi. Dar nu as vrea totusi sa ratez acei bani.
O alta intrebare complexa. Daca ei spun ca la 11 luni imi expira indemizatia de crestere a copilului si din aceasta cauza trebuia sa reiau serviciul atunci si nu la 1 an minus o zi, ca sa pot beneficia de stimulent, atunci intreb eu, ce se intampla in cazul in care tatal ia luna a 10-ea si nu luna a 12-ea , in acest caz mi se pare ca pica aceat raspuns, pentru ca eu, mama si in luna a 12-ea am indemizatie de crestere a copilului, intru-cat in luna a 10-ea nu l-am avut. Corect?
Va rog sa ma ajutati.
Multumesc,
Kinga
Cel mai recent răspuns: rkinga6 , utilizator 17:24, 14 Iulie 2015
1. Dvs. nu sunteti in "concediu de maternitate" (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) ci sunteti in "concediu crestere copil" (CCC) pana la varsta de 1 an.

2. - Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC atunci o luna de zile de CCC este rezervata lui, indiferent ca intra sau nu in CCC.
- In aceasta luna dvs. puteti relua activitatea sau puteti solicita concediu fara plata (CFP) pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
- In acest CFP sunteti asigurata la sanatate, plata contributiei fiind facuta de AJPIS (pentru aceasta trebuie sa comunicati in scris AJPIS ca sunteti o luna in CFP si sa atasati si o adeverinta de la angajator care sa ateste aceasta).

3. Daca tatal doreste poate intra in CCC, cel putin o luna, oricand dar cel mai tarziu in luna a 12-a de viata a copilului.

4. - Pentru a beneficia de stimulentul de insertie (in cazul in care tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC) dvs. trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni, chiar si cu o zi inainte.
- Adica nu trebuie sa fiti in CCC in luna a 12-a.

5. Daca tatal intra in CCC in luna a 10-a si o face pentru o luna de zile dvs. puteti solicita stimulentul de insertie dupa ce tatal termina luna de CCCdeoarece dvs. ati reluat activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (la 10 luni) si il veti primi dupa ce tatal termina CCC si pana copilul implineste 2 ani.


Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns.
Dar eu tot nu inteleg din lege de unde reiese ca :"dvs. trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni, chiar si cu o zi inainte." ,cand tot ce am gasit eu in lege este:
Art. 7.
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 lei pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
Aplicare Art. 7. > (1)
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă şi persoanelor beneficiare prevăzute la art. 2 alin. (4), oricând, pe toată perioada.
Aplicare Art. 7. > (2)
(3) Persoanele prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiază de stimulentul prevăzut la alin. (1).
(4) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă."

Saupentru ca in propozitia :"Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilulu[/u]i şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 lei pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani."

se vorbeste despre perioada in care este indreptatita si asta tine doar 11 luni, in a 12-pea luna tatal fiind indreptatit, de aici vine oare?

Daca tatla ar fi luat prima luna? iar mama in prima luna ar fi luat concediu fara salar, apoi ar fi luat CCC pana la varsta de 1 an?


Pe de alta parte, daca tatal intra in CCC in luna a 9-ea de exemplu, incepand de luna a 10-ea mama isi poate continua CCC? Si pentru acea luna a 9-ea trebuie sa ia concediu fara plata?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2015
rkinga6, utilizator
1. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci dvs. sunteti indreptatita sa beneficiati de CCC cel mult 11 luni (tatal poate solicita CCC mai mult de o luna).

2. - Daca tatal ar fi intrat prima luna in CCC dvs. erati indreptatita sa beneficiati in continuare de CCC pana la varsta de 1 an a copilului.
- In aceasta situatie dvs. nu mai puteati sa beneficiati de stimulentul de insertie deoarece de acesta beneficiaza numai parintele care intra primul in CCC chiar daca ati fi reluat activitatea inaibnte de a implini copilul 1 an.
- In acest caz tatal poate beneficia de stimulentul de insertie.

3. - Daca tatal solicita CCC in luna a noua a copilului dvs. puteti apoi relua CCC pana inainte chiar si cu o zi de a implini copilul 11 luni (pentru a putea solicita apoi stimulentul de insertie).
- In aceasta luna a 9-a puteti sa reluati actiovitatea sau sa intrati in CPF pentru cresterea copilului.

4. Cititi din nou si raspunsul meu precedent!

5. Daca doriti un raspuns oficial va puteti adresa AJPIS sau chiar la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Va multumesc pentru lamuriri.
Buna ziua,

Mai am o intrebare. In cazul in care tatal ia CCC alta luna decat ultima (de exemplu luna 10), si ia doar o singura luna, pentru a beneficia in continuare de luna 11 si luna 12 eu, mama, trebuie sa depun din nou cerere, sau se continua de la sine? Pentru luna in care ia tatal CCC intentionez sa intru in concediu fara salar, iar apoi sa reiau CCC pana la varsta de un an al copilului.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Cic si stimulent insertie Bianca_Szel Bianca_Szel Am urmarit subiectele si discutiile legate de CIC si stimulentul de insertie pe acest forum si am o nelamurire. Am o nelamurire. Atunci cand cineva opteaza pt ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil si stimulent de insertie Andreiuta1908 Andreiuta1908 Buna ziua, In acest moment ma aflu in concediu de crestere copil, optiunea 1 an. Copilul implineste 1 an pe 29 octombrie 2013. Am doua nelamuriri: 1. Daca ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Ralucanda Ralucanda Buna ziua, Copilul meu s-a nascut in 23.02.2014 si eu in 22.01.2015 mi-am reluat activitatea pentru a benificia de cei 500 lei/luna pana la implinirea ... (vezi toată discuția)