avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Probleme cu OCPI incadrare categorie de teren
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Probleme cu OCPI incadrare categorie de teren

Buna ziua.
Speta este urmatoarea:
- in anul 2005 a fost achizitionat un teren in suprafata de 5000 mp. Toate actele la momentul achizitiei (cadastru, adeverinta de la primarie, Contractul de vanzare cumparare, intabulare) atestau faptul ca 1000 mp este teren intravilan si 4000 mp extravilan. Inclusiv intabularea dupa perfectarea tranzactiei.
- in anul 2024, cer un extras de carte funciara si mi se elibereaza un extras cu alti proprietare, alte coordonate si dimensiuni.
- transmit toate actele tranzactiei cu solicitarea de corectare a datelor existente la OCPI.
- raspunsul primit este actualizat cu proprietarii actuali corect dar la suprafete apar acum doar 400 mp intravilan in loc de 1000 mp restul fiind extravilan (4600 mp)
am retransmis documentele si solicitare de corectie a suprafetelor.

Rasunsul OCPI a fost ca suprafetele stabilite de ei rezulta conform delimitarilor unei Hot Cons Local din anul 1999 deci anterioara tranzactiei unde si primaria si OCPI au confirmat alte suprafete.

Intrebarea este : Au dreptul sa modifice date inscrise in registrul OCPI din oficiu fara nici o notificare? Se poate ataca aceasta modificare din oficiu? Daca ei au dreptate, avand in vedere ca in tot acest timp eu am platit impozit local pe suprafetele din contract cine are responabilitatea informatiilor la momentul tranzactiei si al despagubirii prejudiciului cauzat?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 15:02, 14 Aprilie 2025
Este un lucru pe care il intalnesc de foarte multe ori. Ce trebuie dumneavoastra sa intelegeti este ca NICIODATA nu a-ti avut 1.000 mp intravilan. Intotdeauna a-ti avut 400 mp intravilan si restul extravilan.

Sunt niste greseli care provin din faptul ca nu existau angajati "foarte profesionisti" la primarii care sa delimiteze corect zona de intravilan de extravilan si eliberau adeverinte "cum au putut". Intre timp am trecut la modul de lucru digital (nu harti fizice) si toate aceste probleme urmeaza sa se rezolve in timp.
Bună ziua, se poate ataca, dar trebuie examinate actele.
Multumesc pentru raspuns.

Din raspunsul dumneavoastra deduc ca trebuie sa inteleg ca actele oficiale si legalizate emise de autoritati sunt doar apa de ploaie. Si dreptul de proprietate intabulat este optional aplicabil.
Ca in situatia aia celebra cand ti se spune ca "de fapt nu e adevarat ce vezi". Asa si actele autoritatilor. Exista fizic dar nu exista legal.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2025
CrisB, utilizator

CrisB a scris:

Multumesc pentru raspuns.

Din raspunsul dumneavoastra deduc ca trebuie sa inteleg ca actele oficiale si legalizate emise de autoritati sunt doar apa de ploaie. Si dreptul de proprietate intabulat este optional aplicabil.
Ca in situatia aia celebra cand ti se spune ca "de fapt nu e adevarat ce vezi". Asa si actele autoritatilor. Exista fizic dar nu exista legal.

Actele emise sunt gresite. Limitele reale de intravilan/extravilan se afla din 2024 in format electronic la OCPI-uri. Dumneavoastra degeaba solicitati inscrierea in CF a 1.000 mp intravilan, daca legal in acte nicioadata nu a fost mai mult de 400 mp. Adeverinta emisa de primarie a fost una eronata.
Sunteti inca o victima a sistemului PCR din Romania. PCR = pile, cunostiinte, relatii angajate in institutii, ce conteaza ca sunt bata totala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere copii acte v-c propietati dan_plescan dan_plescan Buna ziua. Doresc sa obtin copii de pe actele de v-c a 4 propietati (doua in intravilan, doua in extravilan) sitúate pe raza comunei Aroneanu, jud. Iasi, pt ... (vezi toată discuția)
Teren extravilan - alipire parcele Leordeanu Leordeanu trebuie sa alipesc trei parcele care rezulta in extravilan. Mi s-a solicitat o declaratie prin care sa accept eventualele modificari dupa ce se face planul ... (vezi toată discuția)
Incredibil!!buna ziua, am urmatoarea situatie: in decembrie 2023 am achizitionat ... NMnm NMnm Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In decembrie 2023 am achizitionat un teren intravilan de aproximativ 6000 mp .....atat in cartea funciara,cat si in ... (vezi toată discuția)