avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Orele de liniste în mediul rural
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Orele de liniste în mediul rural

Bună ziua,
Aş dori să vă pun o întrebare referitoare la regulile de convieţuire între vecini. Stiu că la oraşe există în blocurile de locuit nişte ore de linişte : de obicei nu se face gălăgie între orele 22 şi 8 şi timp de o oră la vremea amiezii, de obicei între 13 şi 14.
Aş dori să vă întreb dacă aceste ore de linişte nu se aplică şi în mediul rural, acolo unde nu avem blocuri de locuit, ci case şi curţi.
Poate există un vid legislativ în această situaţie, dar mi se pare normal să existe ore de linişte şi în cazul gospodăriilor din mediul rural unde sunt curţi şi locuinţe apropiate.
Si dacă totuşi regulamentul cu orele de linişte pe timp de noapte şi cu ora de linişte de la amiază se aplică si in mediul rul, cum ar fi normal, asta înseamnă că în afară de intervalul 22-8 şi 13-14 cineva poate face gălăgie oricât, poate să îşi lase copiii mici să ţipe de să îţi spargă urechile pentru că este legal şi nu este în intervalul de ‘’linişte’’ ?
Eu am pus această întrebare la telefon unui jurist de pe site-ul [ link extern ] .

Nu există o legislaţie clară în domeniu? Totuşi nu se poate ca în în timpul zilei, de la ora 8 la ora 22, exceptând ora de la prânz (13-14), vecinii să aibă dreptul să îţi ţipe în cap cât poftesc.

Vă mulţumesc pentru răspuns.
Teodor-Florin ZANOAGA
Ultima modificare: Duminică, 20 Aprilie 2025
TeodorZ, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nu e diferențiată pt locuitorii de la bloc sau de la casa. Totuși, la curte ai mai multe treaba, mai tunzi o iarba, mai tai un pom, trebuie sa ții cont de orele de liniște, dar și vecinul trebuie sa fie înțelegător ca se mai aude drujba.

25) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

26) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

27) organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;

Deci ce vi se întâmplă dvs, poate fi încadrat ka pct 25 din legea 61/91
Ultima modificare: Duminică, 20 Aprilie 2025
gi-jane2, moderator
Buna ziua

Legea 61/1991 se aplica peste tot in Romania, indiferent ca e vorba de un bloc in oras sau de case in mediul rural.

Legea spune foarte clar:
Articolul 2
Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
25) tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

Prin urmare, intre orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 nu este permisa tulburarea liniștii locatarilor sub nici o forma. In afara acestor intervale orare, tulburarea linistii este posibila dar numai pentru motive indreptatite.

De exemplu, daca vreau sa tund iarba nu o pot face in intervalul 13,00-14,00 (ca nu cred ca e nimeni care tunde iarba la 1 noaptea...). Dar pot sa tund iarba de la 9.00 la 10.00 de exemplu. Tunsul ierbii este o activitate generatoare de zgomot care poate tulbura linistea vecinilor, dar este o activitate necesare. In schimb nu am voie sa pun muzica la intensitate mare indiferent de intervalul orar, pentru ca ascultatul muzicii sau petrecerile private nu sunt activitati indreptatite.

Depinde acum ce fac vecinii dvs. Daca pun muzica, nu au voie sa o faca indiferent de ora. Daca tund iarba, taie lemne pentru incalzire, repara acoperisul etc... atunci o pot face numai in afara orelor de liniste.
Luati in considerare si pct.27 din lege,
27) organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban;
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@POPA GHEORGHE

Sintagma "în mediul urban" a fost stabilită ca fiind neconstituțională de către CCR în vara acestui an. Judecătorii își motivează decizia spunând că această contravenție are scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre particulari, însă norma contravențională protejează doar drepturile persoanelor din mediul urban.

"Curtea reține că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul ocrotirii uneia dintre componentele dreptului la viață privată, și anume garantarea liniștii în spațiul de locuit, o discriminare care nu are la bază un criteriu obiectiv și rațional de vreme ce rezultatul faptei ilicite - tulburarea liniștii - este același pentru toți locuitorii, indiferent că locuiesc în mediul rural sau urban", se arată în Decizia nr. 368/2022.

www.avocatnet.ro/articol_619...
In cazul meu, sursa zgomotelor sunt copiii vecinilor. Acestia au deci un excelent paravan pentru ca "se joaca copii', ''cum sa le interzici sa faca asta mai ales ca sunt în vacanta ?'', mai ales ca nu fac asta neaparat între orele 13 si 14 sau între orele 22 si 8, ci în restul zilei, adica de la ora 8 la ora 22.

În plus vecina vorbeste des la telefonul celular când face treaba prin curte. Îşi tine practic telefonul sub broboadă şi trebăluieşte vorbind. Curţile fiind apropiate, eu aud practic nu doar ce vorbeşte ea la telefon, ci şi ce îi spune interlocutorul.
Ideea este ca îsi lasa copii sa zburde în voie prin curte, iar acestia fac un zgomot asurzitor, e posibil sa faca asta chiar dinadins (familia mea nu se întelege de ani de zile cu familia care are copiii, iar curtile noastre sunt foarte apropiate, la fel si casele).

Copiii îsi termina cursurile la scoala în luna iunie, de exemplu, iar apoi, de la mijlocul lui iunie pâna la sfârsitul lui august se joaca tipând si strigând zgomotos prin curte. Chiar în perioada aceea se organizeaza examene naţionale, iar eu chiar în perioada aceea as avea nevoie de ceva mai multa liniste, or se întâmpla exact pe dos pentru ca, chiar în perioada aceea, copiii sunt în vacanta si tipa mai tare ca niciodata. Am avut în perioada aceasta anul trecut un colocviu online si nu am putut participa pentru ca pruncii faceau o larma atât de mare încât chiar si cu casti pe urechi ei bruiau tot ce trebuia eu sa aud.
Când aratam ca sunt agasat închizând mai tare un geam sau vorbind la telefon cu o persoana imaginara, parintii le faceau formal o mica observatie la copii sa ''dea sonorul'' mai încet, iar acestia le ziceau ''nu-mi pasa'' si dupa un minut reîncepeau.

Am vorbit cu parintii, iar acestia mi-au spus sec sa îmi pun casti la mine în casa daca nu îmi convine pentru ca ei sunt copii si pot sa tipe în timpul zilei pâna nu mai pot daca nu e între 13 si 14 sau noaptea de la 22 la 8. Si de copilul lor sub doi ani care tipă dimineaţa când se trezeşte nu pot să zic nimic pentru că nu a ţipat la ora 8, ci la 8 şi jumătate, când s-a trezit, deci era în regulă pentru că nu era în timpul orelor de linişte. Nu conta faptul că poate doream şi eu să dorm puţin mai mult dimineaţa după ora 8 şi jumătoate. Goarna suna şi eu musai trebuia să mă trezesc. Şi nici prin gând să le treacă să închidă uşa la casă şi să îl lase în casă pe cel mic. Îl scoteau afară să ţipe în largul său, în natură, sl-şi dezvolte plâmânii, şi să îmi sparga mie urechile.

Legea da într-adevar orele acestea (22-8 si 13-14) ca intervale de liniste dar precizarea este vagă pentru ca lasa sa se înteleaga ca în afara acestor intervale ne putem deranja vecinii cu surle, tobe, tipete si racnete, de copii şi de adulţi, pâna nu mai putem pentru ca e legal. Iar când sursa zgomotelor sunt copiii, lumina ochilor nostri, ce sa mai spunem, totul este scuzabil si trebuie ca vecinii sa accepte totul, sa lase tot ce fac de o parte, sa isi puna casti sau sa se mute din propria casa.

Ar trebui sa se revina cu niste precizari mai clare asa încât linistea sa fie protejata si nu zgomotul chiar când este vorba de copii, pentru ca ne deranjam efectiv unii pe altii.

Dar chiar si în forma actuala eu cred ca cineva care îsi sustine dreptul la liniste în propria locuinta poate sa aiba câstig de cauza, chiar când sursa zgomotelor sunt copiii. Dar deh, copiii nostri sunt stapânii nostri, pâna la capat. Am citit pe un forum, poate chiar aici pe site, despre niste persoane care aveau aceeaşi problema pentru mine şi care au avut câstig de cauza. Sunt oameni care de ceva vreme lucreaza de acasa, iar unii studiaza de acasa. Si un numar considerabil de examene se sustin în luna iulie, tocmai atunci când cei mai mici se afla în vacanta si simt nevoie sa se joace şi să tipe mai tare.

Alte discuții în legătură

Legea privind linistea folette folette De ani de zile tot auzim diverse variante referitoare la orele de liniste. Care este varianta corecta? intre ce ore precizeaza legea ca vecinii nu au voie sa ... (vezi toată discuția)
Conflict cu muzica foarte tare danmihai65 danmihai65 - daca o anumita persoana asculta aproape toata ziua muzica data la maximum exista vreo modalitate legala de a-l opri? Legea 61 ofera dreptul de a asculta ... (vezi toată discuția)
Vecini galagiosi Vio506 Vio506 Stau intr-o curte comuna. Un vecin își aduce toți prietenii ,beau și dau drumul la muzica, de dimineața până seara zilnic , de săptămâni. Mă ... (vezi toată discuția)