avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajustare TVA autovehicol comercializat
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajustare TVA autovehicol comercializat

O societate comerciala achizitioneaza din UE in anul 2008, un mijloc de transport nou aplicandu-se taxare inversa . Perioada in care urma a se amortiza este de 5 ani - limita maxima .
Este inregistrat in registrul bunurilor de capital conform legii .

In anul 2009 dupa 18 luni este comercializat cu o valoare la jumatate comparativ cu valoarea ramasa neamortizata .
Reglementarile legale ar fi urmatoarele :
ART. 149
1) Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital
d) taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital reprezintă taxa achitată sau datorată, aferentă oricărei operaţiuni legate de achiziţia, fabricarea, construcţia, transformarea sau modernizarea acestor bunuri, exclusiv taxa achitată sau datorată, aferentă reparării ori întreţinerii acestor bunuri sau cea aferentă achiziţiei pieselor de schimb destinate reparării ori întreţinerii bunurilor de capital.
(4) Ajustarea taxei deductibile prevăzute la alin. (1) lit. d) se efectuează:
c) în situaţia în care un bun de capital al cărui drept de deducere a fost integral sau parţial limitat face obiectul oricărei operaţiuni pentru care taxa este deductibilă. În cazul unei livrări de bunuri, valoarea suplimentară a taxei de dedus se limitează la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv;
d) în situaţia în care bunul de capital îşi încetează existenţa, cu excepţia cazurilor în care se dovedeşte că respectivul bun de capital a făcut obiectul unei livrări sau unei livrări către sine pentru care taxa este deductibilă;
(5) Ajustarea taxei deductibile se efectuează astfel:
c) pentru cazurile prevăzute la alin. (4) lit. c) şi d), ajustarea se efectuează în perioada fiscală în care intervine evenimentul care generează ajustarea şi se realizează pentru toată taxa aferentă perioadei rămase din perioada de ajustare, incluzând anul în care apare obligaţia ajustării;
Intrebarea mea este : se ajusteaza TVA-ul ?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:49, 12 Februarie 2010
Nu.
Ceea ce ati boldat dvoastra se refera la bunurile pt care dreptul de deducere a fost limitat, iar apoi se face ajustarea in favoarea contribuabilului bunul de capital facind obiectul unei operatiuni care permite deducerea (caz in care se aplica limitarea). Nu este cazul dvoastra.
La alin 4 lit d, citat de dvoastra, se spune ca face exceptie de la ajustare operatiunea de livrare.
Multumesc frumos
nu se ajusteaza taxa in acest caz.

a se vedea circulara ANAF nr.52657/13.09.2007

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitatea tva ionut moldoveanu ionut moldoveanu Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema mai mult fiscala decat juridica. O societate platitoare de tva care are in gestiune mai multe ... (vezi toată discuția)
Vânzarea sub costuri ce implica? ContSters81838 ContSters81838 Vânzarea sub costuri. Implicații fiscale și nu numai Societatea pe care o reprezint a achizitionat mai multe autovehicule in luna februarie ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament de pe firma Adrian111 Adrian111 Buna ziua, In decembrie 2006 firma a achizitionat un apartament pentru a-si desfasura activitatea de programare web. Acum activitatea este aproape zero si ... (vezi toată discuția)