Femeie,57 ani(n.1953),salariata,stagiu cotizare 33 ani din care cca.18 grupa 2,
pensie estimata- mai mica decat salariul mediu.
As dori,va rog, sa stiu 1.daca pot beneficia de iesirea imediata la pensie la limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare (deci fara penalizari) in simultan cu continuarea activitatii in acelasi loc de munca,la Stat(cu acordul partilor.) 2.cum se concretizeaza aceasta, se intrerupe activitatea, apoi reangajare, examen?...hmm...3.Va rog sa apreciati daca varianta de la punctul 1 are sanse suficiente sa ramana valabila si dupa aplicarea noii Legi a Pensiilor.Va multumesc.
1.Pentru a va putea stabili exact varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si, implicit, data pensionarii, precizati si luna nasterii.
2. Precizati daca anii lucrati in gr.a II-a sunt fix 18 sau mai putin sau mai mult (conteaza la reducerea varstei standard de pensionare).
3. La celelalte intrebari raspundem ulterior, in functie si de raspunsurile la primele intrebari.
1. Intrucat sunteti nascuta in ianuarie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 4 luni, cu un stagiu complet de cotizare de 28 de ani si 8 luni.
2. Deoarece ati lucrat in gr.a II-a de munca 19 ani, varsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani, adica 55 de ani si 4 luni (luna mai 2008!?)
3. Asadar puteti inainta dosarul de pensie pentru limita de varsta!
4. Daca este posibil, puteti sa lucrati pana la primirea deciziei de pensionare si apoi, in functie de marimea pensiei si de posibilitatile institutiei de a va permite sa lucrati, veti putea cumula pensia cu salariul.
5. Fiind vorba de pensie pentru limita de varsta nu e nevoie sa va inceteze contractl individual de munca si sa vi se intocmeasca altul ci veti lucra in baza aceluiasi contract.
6. Din ce am citit in proiectul noii legi a pensiilor, in cazul dvs. nu sunt modificari la varsta standard si la stagiul complet de cotizare. Dar eu zic sa nu dati vrabia din mana pe cioara de pe gard.