avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce se intampla cand o Hotarare emisa de instanta este ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce se intampla cand o Hotarare emisa de instanta este incalcata de fostul sot ?

Am intentat divort in februarie 2009 din motive de violenta familiala si acesta s-a finalizat in septembrie 2009.
Desi a fost doar divort fara partaj, fostul sot mi-a creat nenumarate probleme, prelungind acest divort urat. Am dorit copilul si l-am obtinut in urma recomandarii psihologului numit de instanta. Am obtinut prin Hotarare dreptul de a-mi creste copilul minor in liniste, bun simt si nonviolenta. Dupa numai 3 luni fostul sot a demisionat din firma in care detinea postul de director de marketing, cu un salariu de 6.000 lei in "favoarea" unei pozitii modeste intr-o alta firma cu un salariu modest: 2.000 lei, conform declaratiei sale.
Eu nu pot verifica daca este intr-adevar asa, cert este ca desi era obligat sa-mi achite o pensie lunara in cuantum de 25% (1.600 lei) din salariul conform cartii de munca, acum primesc 500 lei. Nu-mi pot permite financiar sa pornesc un proces de partaj, caci conform discutiei cu avocata mea ar trebui sa detin 3.000 lei pentru acesta.

Am fost obligata sa parasesc domiciliul comun, impreuna cu fiica noastra, locuind in prezent cu chirie. Daca in primele luni ne descurcam modest cu pensia de intretinere, acum mi-este foarte greu sa-i asigur tot ceea ce are nevoie fiica mea.

Pot considera ca fostul sot a incalcat o Hotarare judecatoreasca, prin neplata pensiei alimentare stabilite de instanta ???

Desi fostul sot a tergiversat procesul de divort invocand varii motive cum ar fi: dorinta de a-si petrece cat mai mult timp cu fiica sa, inca din ianuarie 2010 vizitele s-au redus la 2-3 zile in total. Nu se implica nici material sau educational, iar fiica mea refuza constant sa-l viziteze.

Desi as vrea sa pastreze relatia fiica-tata, nu doresc in nici un fel sa o constrang sa faca acest lucru, intrucat de cate ori ii amintesc ca ar trebui sa mearga si la tatal ei din cand in cand, incepe sa planga. Mentionez ca are 13 ani.

Dati-mi un sfat, va rog, cum sa primesc pensia integrala si cum sa il determin pe fostul sot sa isi petreaca mai mult timp cu fiica lui.:(
Cel mai recent răspuns: jewelled , utilizator 19:05, 10 Martie 2010
In sensul preblemei dumneavoastra puteti sa consultati Codul familiei care spune in art.:

Art. 101

Parintii sunt datori sa ingrijeasca de copil. Ei sunt obligati sa creasca copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, de educarea, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit cu insusirile lui, in conformitate cu telurile statului, spre a-l face folositor colectivitatii.

Dispozitiile art. 108 se aplica prin asemanare. Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.


Art. 44

In cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit varsta de paisprezece ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii.

Cu privire la pensia stabilita de instanta,puteti sa-l avertizati pe fostul sot ca ,potrivit legii, in cazul in care nu achita timp de 2 luni consecutiv pensia datorata,daca faceti sesizare catre instanta,poate sa fie pasibil de pedeapsa cu inchisoarea.
In cazul in care nu aveti banii necesari pentru onorariul avocatei,puteti sa cautati alt avocat mai ieftin,sau puteti sa depuneti si singura o cerere catre instanta ,relatand pe larg ce probleme aveti.
In cazul dumneavoastra nu este obligatoriu sa avetii avocat.Puteti cere consultanta de la ori cine si sa va aparati singura in proces.
jewelled a scris:
Eu nu pot verifica daca este intr-adevar asa, cert este ca desi era obligat sa-mi achite o pensie lunara in cuantum de 25% (1.600 lei) din salariul conform cartii de munca, acum primesc 500 lei.

Pot considera ca fostul sot a incalcat o Hotarare judecatoreasca, prin neplata pensiei alimentare stabilite de instanta ???


Daca pensia de intretinere a fost stabilita de catre instanta in procent de 25% din venit si nu in suma fixa, nu este incalcata nici o hortarare judecatoreasca. In plus de asta, indiferent de motivele care l-au determinat sa isi schimbe locul de munca, nimeni nu poate fi obligat sa ramana pe acelasi post doar ca sa plateasca o pensie alimentara consistenta.


Nu-mi pot permite financiar sa pornesc un proces de partaj, caci conform discutiei cu avocata mea ar trebui sa detin 3.000 lei pentru acesta
Daca in primele luni ne descurcam modest cu pensia de intretinere, acum mi-este foarte greu sa-i asigur tot ceea ce are nevoie fiica mea.


Procesul de partaj nu are nici olegatura cu pensia alimentara...Ambii parinti sunt obligati sa contribuie la cheltuielile legate de cresterea si intretinerea minorului.
Parintele care parimeste in incredintare minorul trebuie sa dispuna de mijloace suficiente incat sa ii asigure copilului necesarul zilnic de mâncare, spaţiu de locuit, bunuri de stricta necesitate de care are nevoie copilul zilnic, saptamanal, lunar.
In cazul schimbarii imprejurarilor care au stat la baza incredintarii, legiuitorul a prevazut reincredintarea catre celalalt parinte....

Nu se implica nici material sau educational, iar fiica mea refuza constant sa-l viziteze.


Nu puteti sustine ca nu se implica material in cresterea si educarea minorei din moment ce ii plateste pensie alimentara.



Nu-mi pot permite financiar sa pornesc un proces de partaj, caci conform discutiei cu avocata mea ar trebui sa detin 3.000 lei pentru acesta
Daca in primele luni ne descurcam modest cu pensia de intretinere, acum mi-este foarte greu sa-i asigur tot ceea ce are nevoie fiica mea.


D-stra vreti sa intentati proces de partaj pe banii sotului?sau ce ar trebui sa intelegem?d-stra ati castigat copilul in proces dar daca sotul nu va mai plateste 1600 ron sau daca ar deveni somer nu ati mai avea cu ce sa cresteti copilul?in cazul asta instanta v-a incredintat copilul pe baza salariului sotului?poate gresesc dar nu concep ideea asta....eu i-am propus fostei sotii sa ii las apartamentul in proprietate,fara a avea nevoie de cheltuieli de judecata sau pensie de intretinere doar sa imi lase copilul sa-l cresc eu....
Regret sincer ca o considerati o pensie consistenta avand in vedere ca am divortat datorita violentelor fizice si pentru ca-mi doream o viata linistita langa copilul meu. Am trudit 20 de ani in casa sotului meu, dar am fost proasta sa cred ca isi dorea o familie cand de fapt avea nevoie de sluga gratuita. Cand am decis sa traiesc omeneste, fostul sot al carui orgoliu si egocentrism depasesc limita Universului, a decis cu de la sine putere ca fiicei lui ii sunt deajuns 500 lei sa manince, sa traiasca si sa fie educata. Atat si nimic mai mult ! Va multumesc pentru "sfat" si va doresc tot binele din lume.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna a copiilor ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 1 an si jumatate. Am obtinut custodia celor 2 copii(17 ani, respectiv 11 ani) pentru care tatal lor plateste pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara lili5 lili5 sotul meu, cu care sunt in divort si cu care am un fiu de 11 luni are o fiica dintr-o casnicie anterioara. nu ii plateste pensie alimentara de 10 ani, fiica ... (vezi toată discuția)
Refuz plata pensie alimentara daniele daniele buna seara,momentan sunt in proces de divort si plata pensiei alimentare revine in atributia fostului sot...intrebarea mea ar fi daca as putea sa refuz sa mi ... (vezi toată discuția)