avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Concediul medical si concediul pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Concediul medical si concediul pentru cresterea copilului sunt considerate vechime in munca?

Va rog sa imi spuneti daca sunt considerate vechime in munca si se iau in calcul la pensie concediul medical, concediul prenatal si postnatal si concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: lidia2010 , utilizator 11:07, 20 Februarie 2010
Imi puteti spune si in conformitate cu prevederile caror legi?
Va multumesc!
Vechime in calculul pensiei da, vechime pentru acordarea sporului, nu.
OUG 148/2005 privind sustinerea familiei si Legea nr.19/2000
Sper ca ti-am fost de folos
1. In legatura cu concediile medicale si de maternitate, OUG 158/2005 spune:
Art. 45. -
(1) Perioadele în care asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţiile prevăzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia individuală de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Contribuţia de asigurări sociale prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei stabilite prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se suportă din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi se achită bugetului asigurărilor sociale de stat.

2. In legatura cu CCC pana la 2 ani, OUG 148/2005 spune:
Art. 18. -
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv la art. 2, constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
...
(5) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006.
...
(7) Perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în muncă şi în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu aceasta.

3. V-am prezentat baza legala a celor spuse de colegii mei.


Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru perioada concediului de crestere a copilului ccc voi eneficia de contrbutia la fondurile de pensii public si privat? irimih irimih Buna ziua. In perioadele august 2007-august 2010 si august 2012-februarie 2015 am beneficiat de concediu pentru cresterea copilului si implicit si de ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca bursucica bursucica Buna ziua! As dori sa stiu daca concediul de cresterea copilului este considerat vechime in munca in conditiile in care am fost angajata pe perioada ... (vezi toată discuția)
Perioada de ccc este vechime in munca? andrei_ady84 andrei_ady84 Buna ziua! Vreau sa stiu daca, concediul de crestere copil intra la experienta de lucru. Vechime ani de munca.Va multumesc. (vezi toată discuția)