avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... explicatii legate de o problema de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

explicatii legate de o problema de succesiune

Buna ziua,

Vreau sa va aduc in atentie urmatorul caz.
Bunica mea (sa o numim X in continuare) a murit prin anul 1994.
X a avut trei copii, pe tatal meu (sa-l numim Y), pe unchiul meu Z si pe matusa T.
Y a murit in anul 1990 deci inante de X.
T a murit prin anul 2000 care are ca urmas pe TT.

X a avut atat terenuri cat si actiuni. Precizez ca atat terenurile au fost folosite (agricol) iar aciuntea tinuta la pastrare(eu nici nu stiam de ea) de catre Z.

Intrebarebarile mele este urmatoarele:

1. exista un termen maxim pana la care se poate deschide succesiune de catre mostenitorii lui X?
2. Care este cota care imi revine mie ca mostenitor a lui Y?
3. Cum se procedeaza pt. a afla care este intreaga masa succesorala?
4. Daca TT afirma ca nu il intereseaza succesiunea inseamna ca partea lui se imparte la ceilalti?
5. In cazul renuntarii lui TT care este cota mea?
6. Cum trebuie procedat pentru deschiderea succesiunii? Cu alte cuviinte conteaza cine deschide succesiunea? Costurile aferente succesiunii le suporta cel care deschide succesiunea sau cei carei-au parte la succesiune?
7. este posibil sa se faca succesiune doar pt. actiuni nu si pt. terenuri? este vreo posibilitatea sa fiu "pacalit" ca se face succesiune doar pe actiuni(la care eu sa renunt) si de fapt sa se faca pe tot?
8. cam la ce suma s-ar ridica costurile legate de succesiune?
9. eset posibil ca enfacand nici o intampinare expresa sau tacita (ma scuzati dac anu am retinut termenii exact) sa imi pierd dreturile de mostenitor?

in cazul in care mia am nelamuriri le voi adresa pe parcurs.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 7 Noiembrie 2006
sstefe, utilizator
Cel mai recent răspuns: anca_diana , utilizator 15:28, 8 Noiembrie 2006
Art. 728. - Nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Un coerede poate oricand cere imparteala succesiunii, chiar cand ar exista conventii sau prohibitii contrarii.
Se poate face invoire pentru suspendarea diviziunii pe termen de cinci ani. Dupa trecerea acestui timp, invoirea se poate reinnoi.

Art. 700. - Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.

1/3

Notarul public, personal sau printr-un delegat, in cazurile prevazute de lege sau la cererea celor interesati, va face inventarierea bunurilor succesorale.
Inventarierea notariala nu se va face decat cu consimtamantul persoanei in posesia careia se gasesc bunurile defunctului.

Renuntarea trebuie sa fie expresa

Procedura la notar ( in caz ca e partaj voluntary )

-Sesizarea notarului public
-Citarea mostenitorilor
-Eliberarea certificatului de mostenitor



...renuntarea nu se face pentru un anumit bun...renuntarea este totala(abdicativa)...adica daca ai renuntat la un cap de ata ai renuntat la tot...indiferent ce ar mai aparea ulterior in succesiune...ca o completare la cele spuse mai sus...
pt. anca_diana,

Sa inteleg ca art.728 imi spune ca nu exista termen maxim de deschidere a succesiunii?

art 700 imi spune ca in termen de 6 luni de la deschiderea succesiuni trebuie sa accepti succesiunea , dac anu o faci iti pierzi drepturile de mosternitor.
Daca e corect interpretarea de mia sus, este posibil ca unul din ceilalti mostenitori sa deschida succesiune si eu sa nu aflu despre ea astfel incat in cele 6 luni de zile sa nu fac acceptarea de mostenire?

"Inventarierea notariala nu se va face decat cu consimtamantul persoanei in posesia careia se gasesc bunurile defunctului."
Ce se intampla daca eu deschid succesiune iar unchiul meu Z, nu permite inventarierea?

de la camera notarilor publici aflati daca s-a deschis sau nu succesiunea pe numele defunctei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Explicatii legate de o problema de succesiune sstefe sstefe Buna ziua, Vreau sa va aduc in atentie urmatorul caz. Bunica mea (sa o numim X in continuare) a murit prin anul 1994. X a avut trei copii, pe tatal meu ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala redusa in dauna fiului din prima casatorie ionmoisil ionmoisil - bunicii a si b au avut 2 fii, x si y; - certificat de mostenitori in urma decesului bunicului a in cotele legale pentru bunica b si cei doi fii x si y ;- ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate, mai multi mostenitori ankalupu ankalupu buna ziua daca exista un titlu de proprietate pe numele x cu mostenitori y,z,h,j, / j.z.h sunt morti, de la h exista un fiu. z si j nu au avut nici soti ... (vezi toată discuția)