Buna ziua. La data de 09.11.2009 am fost implicat intr-un accident rutier in care am accidentat foarte usor pe trecerea de pieton un tanar. Imediat l-am transportat la spital sa ma asigur ca nu are nici o problema dupa care am fost condusi la sediul politiei unde s-au luat declaratii, iar asa zisa parte vatamata a declarat ca nu depune plangere penala. Totusi mi s-a intocmit dosar penal de catre politisti, eliberandu-mi dovada de retinere pe perioada de 15 zile pe care am tot prelungit-o pana a venit rezolutia de la Parchet conform art.228 al.6 rap la art.10 lit. f C.P.P in care confirma N.U P. intrucat lipseste plangerea prealabila a partii vatamate.
Cu aceasta rezolutie m-am deplasat la politie unde mi s-a intocmit proces verbal si suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 90 zile.
Intrebarea mea este daca acesti politisti au procedat corect la suspendarea permisului pe 90 zile si nu 60, in conditiile in care nu a fost depusa nici o plangere penala, nu exista nici un element constitutiv al infractiunii de vatamare corporala din culpa?
Multumesc !
partea contraventionala nu are legatura cu partea penala, cel putin in acest caz. politistii ti-au aplicat o sanctiune contraventionala, probabil una principala, amenda si complementara, retinerea permisului....dosarul penal depindea de plangerea penala a partii vatam, si observ ca s-a solutionat favorabil. ar fi fost indicat sa ataci pvb de contraventie, caz in care iti luai permisul inapoi pe loc, si apoi se suspenda judecarea cauzei pana la solutionarea dos penal. dupa reluarea judecatii in contencios, vazand rezolutia NUP, aveai sanse, daca nu sa anulezi pvb de contrabv, macar sa obtii inlocuirea amenzii cu avertisment....si eventual inlaturarea sanctiunii complementare....etc
Am inteles dar totusi vreau sa stiu daca masura complementara privind supendarea pe o perioada de 90 de zile este legala, intrucat in codul rutier supendarea la acest gen de fapta este de 30 de zile iar daca este accident se mai adauga 30zile.
PV intocmit art.135 lit.h din HG.1391/06 sanctionat de art.101 pct 3/A din OUG 195/02 iar masura retinerii art.103 1/c din OUG 195/02
Multumesc!!!!!