avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... AMENDA RADAR -CONTESTARE (CEATA,ZONA CU INTERFERENTE)
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

AMENDA RADAR -CONTESTARE (CEATA,ZONA CU INTERFERENTE)

Buna ziua,

Pe data de 16.02.2010 am fost oprit de un echipaj de politie care mi-a comunicat ca am fost luat de radar cu viteza de 105 km ora.Viteza mea era mai mica.
Doresc niste sfaturi privind contestarea amenzii respectiv a suspendarii permisului de conducere pentru urmatoarele motive:

1) Era ceata .Cum pot dovedi ca la acea ora era ceata respectiv conditii de umiditate excesiva (am specificat acest lucru in zona de obiectiuni) sau pur si simplu la proces am sa zic ca a fost ceata si ei sa conteste acest lucru?

2) care este marja de eroare a aparatului pentru ca numai o eroare de 5% face ca permisul sa nu mai fie suspendat.

3) radarul era pus in zona privata a unei benzinarii care avea usi automate cu radar (care se deschid singure cand te intri inr aza lor). Radarul era pus special in acea zona pentru a pacali eventualii soferi care stiau de existenta usilor si astfel credeau ca detectorul radar da o alarma falsa. Pot sa zic in instanta ca radarul putea fi influentat de existenta unui alt radar(interferenta) de la usile automate?

Asatept raspunsuri eventual pot sa anexez si copii dupa proces verbal respectiv dovada.




NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 021-05 din 23 noiembrie 2005
"Aparate pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor (cinemometre)" *)
EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.102 bis din 7 decembrie 2005

---------
*) Aprobata prin Ordinul nr. 301 din 23.11.2005 din Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1102 din 07.12.2005

3.8.2. Amplasarea cinemometrelor radar care functioneaza in regim stationar trebuie facuta astfel incat sa se evite pozitionarea lor in apropierea surselor puternice de radiatii electromagnetice (emitatoare de radio sau televiziune, linii electrice de inalta tensiune, etc).

4. Cerinte privind utilizarea cinemometrelor
4.1. Cinemometrele trebuie intretinute, transportate, instalate si utilizate in stricta conformitate cu prevederile manualului de utilizare aprobat. Operatorii au obligatia de a se asigura in legatura cu corecta instalare si functionare a cinemometrelor si de a nu le utiliza daca exista dubii in ceea ce priveste corectitudinea efectuarii masurarilor.
4.2. Masurarile si inregistrarile care constituie probe pentru aplicarea prevederilor legislatiei rutiere in vigoare, trebuie sa fie efectuate numai de catre operatori calificati. Instruirea operatorilor se va efectua in conformitate cu reglementarile specifice in vigoare, elaborate de institutia abilitata sa detina si sa utilizeze cinemometrele.
4.3. Cinemometrele vor putea fi utilizate legal numai daca au fost verificate metrologic, au fost marcate si sigilate in conformitate cu prevederile prezentei norme si sunt insotite de buletine de verificare metrologica in termen de valabilitate.
4.4. Masurarile efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislatiei rutiere daca nu sunt respectate cerintele 4.1. ... 4.3. din prezenta norma, precum si in urmatoarele cazuri:
- daca masurarile au fost efectuate in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna;
- daca cinemometrul este destinat numai utilizarii in regim stationar, iar masurarile au fost efectuate cu cinemometrul in miscare,
- daca, in momentul masurarii, in raza de masurare a aparatului se deplaseaza simultan mai multe autovehicule, iar autovehiculul vizat nu poate fi pus clar in evidenta.
Cel mai recent răspuns: andrei_pap87 , utilizator 10:07, 17 Februarie 2010
Daca nu se va vedea scapati.
Depinde ce noroc aveti.
Insa nu veti scapa de fiecare data...
1-Ceata nu este element care sa fie contestat de catre IGP-SPR si nu conduce la anularea PV.Aspectul invocat ,nu are relavanta in raport de contraventia constatata si consemnata
2-In contestatia impotriva PV ,aveti dreptul sa solicitati administrarea de probe care sa lamureasca aspectele sesizate
3-Aspectele invocate nu pot constitui motive temeinice ,care sa determine instanta de judecata sa dispuna hotarare favorabila dvs
Deoarece dreptul la opinie si la libera exprimare este garantat de Constitutia Romaniei,dvs puteti ''sa ziceti ''in instanta tot ceea ce apreciati dvs util si necesar in favoarea dvs.
Insa nu uitati ,ca instanta de judecata,suverana in solutionare,investita eventual prin contestatia formulata de dvs impotriva PV,va dispune solutia numai in baza probelor administrate si nu a sustinerilor nefondate sau neprobate
Cu privire la cele aratate de dvs.,faptul ca era ceata ,obliga conducatorul auto la adaptarea vitezei la conditiile de drum si nu la marirea vitezei.
Cred ca daca in fotografie masina dvs.nu ar putea fi depistata,exista sanse de scapare,dar cum arata dl.avocat,depinde si de noroc,
Pe de alta parte pe fotografia executata,trebuie sa apara ora si data efectuarii masuratorilor,valoarea vitezei masurate ,sensul de deplasare al autoturismului ,sa poate fi decelat numarul de inmatriculare.
Trebuie sa solicitati ordinul de serviciu al operatorului radar si daca acesta se afla in serviciu la data si ora constatarii.
dispozitiile NML 021-05 expuse mai sus au fost abrogate...NML a fost modificata ultima data prin Odinul nr. 187 din 14.07.2009 publicat in Monitorul Oficial nr. 546 din 6/08/2009....

NML a suferit modificari extrem de importante care pun oarecum la indoiala legalitatea probelor, intrucat actualmente operatorul radar nu trebuie sa detina atestat, aparatul radar poate fi utilizat si fara autotestare, in conditii de ceata,ploaie,ninsoare si poate fi pozitionat si langa stalpi de inalta tensiune, existand posbilitatea crearii unui camp magnetic care "in trecut" ar fi putut influenta aparatul...

revenind la speta in cauza, tinand seama de data la care a fost constatata/sanctionata contraventia, atunci nu va puteti prevala de dispozitiile de mai sus, intrucat se vor aplica prevederile Normei modificate, pe care o puteti vizualiza accesand link-ul de mai jos

www.avocatnet.ro/content/con...

Toate cele bune !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litara "t" pe poze radar Eu contest Eu contest Buna ziua, vreau sa aflu daca sunt victima unui abuz din partea politiei rutiere, care mi-a suspendat carnetul pentru viteza. In timpul procesului mi s-au ... (vezi toată discuția)
Sanse de a castiga o contestatie clncsm clncsm Buna ziua. As avea nevoie de un sfat, nemaiavand de-a face pana in prezent cu nici un fel de proces. Am fost surprins de o camera radar fixa, depasind viteza ... (vezi toată discuția)
Contestatie pt verificarea metrologica mikutzaaa20 mikutzaaa20 buna! duminica pe data de 21 mi-a fost retinut permisul pt viteza,era restrictie d 50 si eu aveam 104.fiind incepatoare si avind permisul p 8 luni nu am stiut ... (vezi toată discuția)