Buna ziua,
Pe data de 16.02.2010 am fost oprit de un echipaj de politie care mi-a comunicat ca am fost luat de radar cu viteza de 105 km ora.Viteza mea era mai mica.
Doresc niste sfaturi privind contestarea amenzii respectiv a suspendarii permisului de conducere pentru urmatoarele motive:
1) Era ceata .Cum pot dovedi ca la acea ora era ceata respectiv conditii de umiditate excesiva (am specificat acest lucru in zona de obiectiuni) sau pur si simplu la proces am sa zic ca a fost ceata si ei sa conteste acest lucru?
2) care este marja de eroare a aparatului pentru ca numai o eroare de 5% face ca permisul sa nu mai fie suspendat.
3) radarul era pus in zona privata a unei benzinarii care avea usi automate cu radar (care se deschid singure cand te intri inr aza lor). Radarul era pus special in acea zona pentru a pacali eventualii soferi care stiau de existenta usilor si astfel credeau ca detectorul radar da o alarma falsa. Pot sa zic in instanta ca radarul putea fi influentat de existenta unui alt radar(interferenta) de la usile automate?
Asatept raspunsuri eventual pot sa anexez si copii dupa proces verbal respectiv dovada.
NORMA DE METROLOGIE LEGALA NML 021-05 din 23 noiembrie 2005
"Aparate pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor (cinemometre)" *)
EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.102 bis din 7 decembrie 2005
---------
*) Aprobata prin Ordinul nr. 301 din 23.11.2005 din Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1102 din 07.12.2005
3.8.2. Amplasarea cinemometrelor radar care functioneaza in regim stationar trebuie facuta astfel incat sa se evite pozitionarea lor in apropierea surselor puternice de radiatii electromagnetice (emitatoare de radio sau televiziune, linii electrice de inalta tensiune, etc).
4. Cerinte privind utilizarea cinemometrelor
4.1. Cinemometrele trebuie intretinute, transportate, instalate si utilizate in stricta conformitate cu prevederile manualului de utilizare aprobat. Operatorii au obligatia de a se asigura in legatura cu corecta instalare si functionare a cinemometrelor si de a nu le utiliza daca exista dubii in ceea ce priveste corectitudinea efectuarii masurarilor.
4.2. Masurarile si inregistrarile care constituie probe pentru aplicarea prevederilor legislatiei rutiere in vigoare, trebuie sa fie efectuate numai de catre operatori calificati. Instruirea operatorilor se va efectua in conformitate cu reglementarile specifice in vigoare, elaborate de institutia abilitata sa detina si sa utilizeze cinemometrele.
4.3. Cinemometrele vor putea fi utilizate legal numai daca au fost verificate metrologic, au fost marcate si sigilate in conformitate cu prevederile prezentei norme si sunt insotite de buletine de verificare metrologica in termen de valabilitate.
4.4. Masurarile efectuate cu ajutorul cinemometrelor nu pot constitui probe pentru aplicarea legislatiei rutiere daca nu sunt respectate cerintele 4.1. ... 4.3. din prezenta norma, precum si in urmatoarele cazuri:
- daca masurarile au fost efectuate in conditii de ceata, ploaie, ninsoare sau furtuna;
- daca cinemometrul este destinat numai utilizarii in regim stationar, iar masurarile au fost efectuate cu cinemometrul in miscare,
- daca, in momentul masurarii, in raza de masurare a aparatului se deplaseaza simultan mai multe autovehicule, iar autovehiculul vizat nu poate fi pus clar in evidenta.