buna ziua,
o cerere de infiintare srl a fost respinsa de orc pt ca actul constitutiv continea si cateva coduri caen privitoare la activitatile de (re)asigurare si creditare, pe motiv ca sunt necesare niste avize/autorizatii. Stie cineva despre ce fel de avize este vorba si cum se pot obtine? multumesc anticipat
Pentru activitatea de creditare autorizatiile/avizele se dau de BNR iar activitatea nu poate fi desfasurata de un SRL ci numai de SA.
Pentru asigurare/reasigurare sunt tot SA-uri iar avizele se dau de CSA.
Activitatile de creditare( desfasurate de societati bancare sau IFN-uri) ca si activitatile de asigurare sunt reglementate de legi speciale.
Cand ai facut actul constitutiv trebuia sa te documentezi.
poate vi se pare ciudat, dar am intebat la orc daca este posibil ca un srl sa desfasoare aceste activitati si mi s-a raspuns afirmativ. nici referentul care a verificat dosarul nu a avut obiectii la aceste coduri.
Oricum , multumesc frumos pentru lamuriri
O.U.G. nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului aprobată şi modificată prin Legea nr. 227/2007:
“Art. 287 – (1) Băncile, persoane juridice române, se constituie sub formă juridică de societate pe acţiuni în conformitate cu legislaţia comercială şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă.”
“Art. 291 – (1) Băncile de economisire şi creditare în domeniul locativ, persoane juridice român, se constituie sub formă juridică de societate pe acţiuni în conformitate cu legislaţia aplicabilă societăţilor comerciale şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă.”
“Art. 319 – (1) Băncile de credit ipotecar, persoane juridice române, se constituie sub formă juridică de societate pe acţiuni în conformitate cu legislaţia aplicabilă societăţilor comerciale şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă.”
“Art. 322 – Instituţii emitente de monedă electronică, persoane juridice române, se constituie sub formă juridică de societate pe acţiuni în conformitate cu legislaţia comercială şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă.”
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasa CAEN
6419 - Alte activităţi de intermedieri monetare.
Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare
“Art. 11 – (1) Activitatea de asigurare în România poate fi exercitată numai de:
a) persoane juridice române, constituite ca societăţi pe acţiuni şi/sau societăţi mutuale, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor potrivit procedurii reglementate la art. 12;”
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasele CAEN
6511 - Activităţi de asigurări de viată;
6520 - Activităţi de reasigurare;
6512 – Alte activităţi de asigurări (exceptând asigurările de viaţă).
Deci aceste activitati se pot desfasura doar de catre societati pe actiuni, celorlalte categorii de comercianti fiindu-le interzise.
In schimb, se admite in cazul unui SRL sa desfasoare activitati de brokeraj in domeniul asigurarilor:
Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare:
“Art. 35 (5) – Orice broker de asigurare şi/sau reasigurare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
a) să fie persoană juridică, în a cărei denumire să fie cuprinsă obligatoriu sintagma broker de asigurare, broker de asigurare-reasigurare sau broker de reasigurare, după caz, sau într-un limbaj uzual pentru activitatea de asigurare;
Aceste activităţi sunt prevăzute la clasele CAEN
6621 – Activităţi de evaluare a riscului de asigurare şi a pagubelor;
6622 – Activităţi ale agenţilor şi brokerilor de asigurări;
6629 – Alte activităţi auxiliare activităţilor de asigurări şi fonduri de pensii
Dar va trebuiesc autorizatii prealabile si sa indepliniti o serie de conditii:
Normele privind autorizarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, aprobate prin Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Nr. 3110/2004, cu modificările ulterioare:
„Art. 2 – În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare ca broker de asigurare şi/sau reasigurare, solicitantul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: [....]”.
„Art. 4 – După obţinerea autorizaţiei de funcţionare orice modificare a documentelor sau a condiţiilor pe baza cărora s-a acordat această autorizaţie se va face numai cu avizul prealabil al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Orice modificare a actelor constitutive ale brokerului de asigurare şi/sau de reasigurare se va depune în mod obligatoriu la oficiul registrului comerţului numai însoţită de avizul prealabil al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.”
Înființare ii
Mihai B L
Buna ziua! As dori sa înființeze un PFA sau II pentru a practica terapii alternative (masaj terapeutic, reflexoterapie, osteopatie, fitoterapie, ... (vezi toată discuția)