avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... functionari publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

functionari publici

va rog sa-mi spuneti si mie ,daca sunt functionar public, referent cu atributiuni de asistenta sociala si am terminat fac. de sja brasov -administratie publica poate unitatea sa ma transfere pe un oost de agent agricol fara sa mai dau examen, cu toate ca acest post il ocupa un inginer agricol dar a iesit la pensie va multumesc.
Buna ziua,
Daca imi este permis sa intervin... Am si eu o problema... Lucrez intr-o primarie si incepand cu data de 01.03 un coleg - agent agricol, functionar public - s-a pensionat, primarul a vrut sa dea atributiile pana la ocuparea postului unui personal contractual... secretarul spune ca nu este permis ca un personal contractual sa primeasca atributiile unui funtionar public. Va rog sa-mi spuneti daca este permis acest lucru sau nu. Va multumesc.
O.G. 28/2008
" ART. 9
(1) Înscrierea datelor în registrul agricol se face la comune, oraşe, municipii şi sectoare ale municipiului Bucureşti de către persoanele cărora le revin, prin dispoziţie a primarului respectiv, sarcina completării, ţinerii la zi a registrului agricol atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic, precum şi a centralizării datelor."
Legea nr.188/1999
"Art.2
(3) Activităţile desfăşurate de funcţionarii publici, care implică exercitarea prerogativelor de putere publică, sunt următoarele:
a) punerea în executare a legilor şi a celorlalte acte normative;
b) elaborarea proiectelor de acte normative şi a altor reglementări specifice autorităţii sau instituţiei publice, precum şi asigurarea avizării acestora;
c) elaborarea proiectelor politicilor şi strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor şi statisticilor necesare realizării şi implementării politicilor publice, precum şi a documentaţiei necesare executării legilor, în vederea realizării competenţei autorităţii sau instituţiei publice;
d) consilierea, controlul şi auditul public intern;
e) gestionarea resurselor umane şi a resurselor financiare;
f) colectarea creanţelor bugetare;
g) reprezentarea intereselor autorităţii sau instituţiei publice în raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din ţară şi străinătate, în limita competenţelor stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, precum şi reprezentarea în justiţie a autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea;
h) realizarea de activităţi în conformitate cu strategia de informatizare a administraţiei publice.
(4) Funcţiile publice sunt prevăzute în anexa la prezenta lege."
Daca nu ma inseala ochii, nu scrie nimic despre registrul agricol, ca si activitate pe care o desfasoara functionarii publici, in exercitarea prerogativelor de putere publica, iar O.G.28/2008, spune " o persoana desemnata" nu " un functionar public desemnat".
In concluzie, opinia mea este ca se pot completa registrele agricole si de catre functionarii contractuali.In afara de asta, din ce tin io minte, functia de agent agricol, este functie contractuala... :)
As fi si eu curioasa unde ati gasit diferentierea intre functii si cum ar trebui interpretata legea 188, cine ar trebui efectiv sa fie functionar public - in ce domenii -si care personal contractual, dupa cate stiu eu nici unde nu spune clar ca in serviciul cutare si functia cutare trebuie sau nu sa fi functionar sau contractual?!?
Dupa cum ati observat mai sus, am citat din legea nr.188/1999, care sunt activitatile desfasurate de fct publici, in exercitarea prerogativelor de putere publica. Functiile publice, le gasiti in anexa la legea nr.188/1999.
Ca sa faceti diferenta:
legea nr.188/1999
"ART. 2
(1) Funcţia publică reprezintă ansamblul atribuţiilor şi responsabilităţilor, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor de putere publică de către administraţia publică centrală, administraţia publică locală şi autorităţile administrative autonome.
(2) Funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică. Persoana care a fost eliberată din funcţia publică şi se află în corpul de rezervă al funcţionarilor publici îşi păstrează calitatea de funcţionar public.
ART. 6
Prevederile prezentei legi nu se aplică:
a) personalului contractual salariat din aparatul propriu al autorităţilor şi instituţiilor publice, care desfăşoară activităţi de secretariat, administrative, protocol, gospodărire, întreţinere-reparaţii şi de deservire, pază, precum şi altor categorii de personal care nu exercită prerogative de putere publică. Persoanele care ocupă aceste funcţii nu au calitatea de funcţionar public şi li se aplică legislaţia muncii;
b) personalului salariat încadrat, pe baza încrederii personale, la cabinetul demnitarului;
c) corpului magistraţilor;
d) cadrelor didactice;
e) persoanelor numite sau alese în funcţii de demnitate publică."
Daca nu regasiti pe nicaieri functia publica de agent agricol, inseamna ca nu este o functie publica, ci una contractuala. Oricum, activitatea de la R.A. se desfasoara sub monitorizarea si controlul secretarului u.a.t., care este functionar public de conducere. :)
#-oNu ca nu as fi inteles, multumesc pentru precizari- le stiam - problema este de interpretare - in cazul nostru- efectiv un nomenclator pentru intelegerea resurselor umane - nu a mea - ca avem capete luminate si toate persoanele enumerate de dvs la art.6 sunt functionari publici #-o sac

Alte discuții în legătură

Delegare atributii functie conducere alexandru2004 alexandru2004 In anul 1997 am absolvit Colegiul administratie locala /secretariat ( SSD) angajandu-ma la Primarie in fct. de ref. de specialitate in cadrul compartimentului ... (vezi toată discuția)
Schimbarea functiei unui functionar public ContSters278216 ContSters278216 Buna ziua, sunt functionar public la o comuna, am avut promovare in functie in luna februarie 2013 cu f.b., calificativul in ultimii 2 ani f.b. nu am fost ... (vezi toată discuția)
Angajari - functionar public danaoli danaoli Sunt angajata la primarie de 5 ani pe post de inspector protectie civila dar prin dispozitia primarului am in atributii tot ce tine de asistenta sociala.Am ... (vezi toată discuția)