avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie datorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie datorie

buna seara! am si eu o problema si as dori o informatie.in anul 2000 , cu aproximatie , am avut 2 abonamente pe [editat], la care in anul 2006 am renuntat, plecand in alta tara. am platit factura care mi-a sosit acasa, insa se pare ca ulterior a mai sosit o alta factura, pe care eu n-am primit-o si despre care , pana ieri 17.02.2010 , nu aveam habar. cum am aflat? pentru ca ieri , am primit un plic de la o firma [editat], care spune la am o datorie ei de 893 lei, in urma cesionarii contractului de catre [editat] pe 20.12.2007. acestia mi/au aplicat o penalizare de 0,5% pe zi. cum se face ca din 2007 , eu primesc acea notificare tocmai in 2010? este normal? mai ales este in conformitate cu prevederile legale asa ceva? de altfel am inteles ca exista un termen prescriptiv , conform Codului Civil de 3 ani , de la datoria initiala...si cum asta se presupune ca a fost in iunie 2006 , am primit notificarea in febr 2010..sunt aproape 4 ani. si inca o intrebare. daca intr-adevar, as fi avut acea datorie , despre care cei de la [editat] spun ca m-au instiintat printr-un msj,pe care nu l-am primit, e normal ca eu sa platesc aprox 900 lei,daca acel contract a cesionat in 2007 si societatea de recuperari ma notifica toccmai acum? legal,(daca puteti preciza articolul) au castig da cauza ei daca se ajunge in instanta? pentru ca eu acea suma n-am s-o platesc , intrucat nu ma consider responsabila pentru primirea acelei instiintari dp atat tp. va multumesc si asptept un raspuns din partea dvs. cat mai urgent.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator
Da ,este o practica neloiala/nelegale prin incheierea de contract nou ca urmare a datoriilor nerecuperate de la contractul vechi.
Atentie contractul nou chiar daca contine datele dvs de identificare este lovit de nulitate ca urmare a faptului ca nu este asumat prin semnatura de dvs
In baza documentelor pe care le detineti ,contactati avocat care coroborand faptele,perioadele, poate concluziona asupra variantei favorabile dvs
din 2006 nu mai detin nici un document.insa nici ei nu au dovada ca pe mine m-au instiintat in scris despre asa ceva. la instanta este nevoie de dovada comunicarii , nu? ar fi trebuit trimis recomandat,ma gandesc. multumesc pentru raspuns
Legal,aveti perfecta dreptate.
Problema consta in aceea ca dvs actualmente sunteti actionata de catre recuperator,care justifica actionarea la aceasta data,pe considerentul ca unitatea creditoare la informat in baza situatiei de sfarsit de an .
Trebuie verificata atent ,numai in baza documentelor daca nu este operabila prescriptia extinctiva
Pina la instanta contactati recuperatorul sa va puna la dispozitie dosarul de executare
Reveniti cu precizari ,eventual pe mp
De la data scadentei facturii ,curge un termen de prescriptie de 3 ani ( care stinge dreptul material al creditorului de a-si recupera creanta , apeland la coercitia instantei de judecata , in acest sens , verificand data la care trebuia platita suma de bani restanta , faceti un calcul pentru a vedea daca s-a scurs , intr-adevar, aceasta periaoda de timp).

Notificarea sau cererea de chemare in judecata intrerup cursul acestei prescriptii , prin urmare, e dobandit dreptul de a investi instanta de judecata in vederea transarii acestui diferend ( daca efectuati o plata,chiar dupa trecerea perioadei de 3 ani , aceasta e una valabila , practic , e aparata o obligatia naturala imperfecta - neinzestrata cu actiune in justitie ).

ynocentta a scris:
ontract nou ca urmare a datoriilor nerecuperate de la contractul vechi.
Atentie contractul nou chiar daca contine datele dvs de identificare este lovit de nulitate ca urmare a faptului ca nu este asumat prin semnatura de dvs

Cred ca sunteti in eroare. Aici nu e vorba de o recuperare sau de un contract nou, ci de o cesiune de creanta perfect valabila, care trebuie doar notificata debitorului. Acceptarea sa nu este o conditie de valabilitate, astfel ca nu poate atrage nulitatea.

Alte discuții în legătură

Se poate prescrie o datorie? dima ion dima ion buna ziua,ma numesc dima ion si am o datorie la intretinere de 4 ani.Aceasta suma poate fi exonerata in baza decretului 167/1958.Daca da datimi un sfat in ... (vezi toată discuția)
Prescriptia dreptului la actiune aleodor27 aleodor27 Care este termenul de actionare in instanta a unui debitor? (vezi toată discuția)
Problema cu firma de recuperari Nicoleta 24 Nicoleta 24 Buna ziua, numele meu este Nicoleta si am o problema cu [firma de recuperare]. In anul 2003 am avut un contract cu [EDITAT] (telefonie mobila), si am avut o ... (vezi toată discuția)