avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere penala

Din ce moment pot face plangere penalaimpotriva unui sef de institutie care nu vrea sa o execute? In 15 zile de la primirea minutei sau 15 zile de la primirea sentintei?

multumesc!


Data post: Joi, 11 Februarie 2010, 08:10
Subiect: Executare in cazul unui litigiu de munca
Avem un caz aparte.

[ link extern ] ...

Deci, sefului de la Facultatea de Teologie din Timisoara i-a fost restasa binecuvantarea si dat afara (fara specificarea motivului). Omul a castigat in instanta pe 22 ianuarie (de ziua lui, i-a randuit Dumnezeu un judecator serios). Solicita minuta. In minuta se mentioneaza ca relamantul (V.D. Cherciu) este repus in functia anterioara cu obligarea paratei Universitati de Vest la plata salariilor etc.
In minuta se specifica ca este EXECUTORIE DE DREPT. Totodata se mentioneaza ca se poate face recurs la 10 zile de la emiterea sentintei.
Pe 3 februarie V.D. Cherciu face o cerere la UVT in care solicita reangajarea si plata salariilor restante (omul nu a avut din ce trai din octombrie; a trait din ce i-a dat prietenii - sotia nu lucreaza), la care ataseaza minuta. Ii da nr de inregistrare la registratura UVT si iaca azi suntem in 12 si nimic.
Intrebare. Ce inseamna EXECUTORIE? Cand si cum se executa?

Ramaneti cu bine(le)!!!
Multumiri


Data post: Joi, 11 Februarie 2010, 09:00
Executorie inseamna ca se poate obtine executarea silita a acelei hotarari, fara a mai astepta solutionarea unei cai de atac (recursul in cazul de fata).

Hot. judecatoresti se executa de bunavoie, teoretic.
Daca nu se executa de bunavoie, partea interesata se poate adresa unui executor judecatoresc, care va demara executarea silita.
Din pacate, acest lucru nu se poate face doar cu minuta, ci este nevoie de hotararea "extinsa", motivata (iar motivarea dureaza intre 20 de zile si 3 luni, din pacate).
Partea interesata va achita un avans de onorariu de executare, care ulterior va fi recuperat de catre executor de ca partea datoare, si restituit.
Fiind vorba de un litigiu de munca, preotul in cauza poate uza si de prevederile din condul muncii, si poate depune plangere penala impotriva fostului angajator, conform:
CAP. V
Raspunderea penala

ART. 277
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
ART. 278
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
ART. 279
(1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 277 si 278 actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate.
(2) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Discutie Executare in litigiu de munca/Plangere Penala
Data Sambata, 13 Februarie 2010, 09:10

Ce poate sa il determine pe un sef de institutie (rectorul - in cazul nostru al Universitatii de Vest din Timisoara), ca sa aplice o hotarare judecatoreasca? El nu o aplica. Reclamantul ii face plangere penala. Primeste o amenda (pe care o plateste si asa institutia si nu din buzunarul propriu) si are un dosar penal, cu sau fara el tot acolo e. Gresesc? Multumesc!


Data post: Sambata, 13 Februarie 2010, 09:33
sa faca o cerere la tribunal in care sa precizeze ca potrivit art 79 din legea 168/1999 republicata in 2001 ...
Art. 79. - (1) Hotărârile instanţei de fond sunt definitive.
(2) Hotărârile motivate ale instanţei de fond se redactează şi se comunică părţilor în termen de cel mult 15 zile de la pronunţare.

Data post: Sambata, 13 Februarie 2010, 09:42
Sa se adreseze unui executor judecatoresc pentru a recupera macar banii; se va pune poprire pe conturile universitatii si se vor recupera salariile. Nu mentionati daca hotararea a fost atacata cu recurs sau nu??
Cat priveste reincadrarea, e bine sa intocmeasca si in acest sens acte cu executorul judecatoresc si apoi sa se adreseze la CEDO, uzand si acea plangere penala, unde decanul a platit doar o amenda, dar hotararea nu a fost pusa in executare.
Succes ca aveti mare novoie! aici e un caz tipic de plata a unor polite vechi si inlaturarea unei persoane incomode.....

Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 09:11, 19 Februarie 2010
ART. 277 din Codul muncii
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.


Daca totusi angajatorul nu respecta acest termen se poate apela la un executor judecatoresc care va obliga angajatorul la plata salariilor. Onorariul executorului va fi suportat de angajator ptr ca din vina acestuia s-a apelat la executor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare in cazul unui litigiu de munca StatVsBiserica StatVsBiserica Avem un caz aparte. http://www.curentul.ro/2009/index.php/2009102735992/Actualitate/Mitropolia-Banatului-sfideaza-legile-Romaniei/Page-11.html ... (vezi toată discuția)
Executare in litigiu de munca/plangere penala StatVsBiserica StatVsBiserica Ce poate sa il determine pe un sef de institutie (rectorul - in cazul nostru al Universitatii de Vest din Timisoara), ca sa aplice o hotarare judecatoreasca? ... (vezi toată discuția)
Plata drepturilor salariale in urma unei hotarari judecatoresti MatusaVulpe MatusaVulpe Buna ziua, Am castigat in instanta un litigiu de munca, pentru care angajatorul este obligat sa ma repuna pe post, m-a repus fara sa semnez acte altele in ... (vezi toată discuția)