avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu de cotizare pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu de cotizare pentru pensie

Am citit azi pe Avocat.ro care sunt stagiile de cotizare luate in considerare pentru pensie. Sunt intr-o situatie cu totul aparte. In perioada 1975-1979 am fost trimis de statul roman, Ministerul Invatamantului, ca profesor cooperant in Tunisia. Aceasta perioada a fost considerata ca vechime in campul muncii dar pentru pensie este EGALA CU ZERO.
Consider ca nu este just. Asa cum barbatilor li se considera stagiul militar ca perioada de cotizare la CAS, studentilor la fel, mie si celor ca mine nu ni se considera perioada de participare? Precizez ca statul roman a profitat de munca noastra in strainatate. El primea o suma serioasa de bani de la partenerul tunisian pe cand noua ni se dadea doar un salariu simbolic, pot sa spun ca era in jur de 600 dolari.
Daca poate cineva sa ma invete cum sa procedez si daca am vre-o sansa. Este vorba de 4 ani.
Va multumesc anticipat
Dragnea
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:33, 19 Februarie 2010
Dragnea Ion a scris:
(...) am fost trimis de statul roman, Ministerul Invatamantului, ca profesor cooperant in Tunisia. Aceasta perioada a fost considerata ca vechime in campul muncii dar pentru pensie este EGALA CU ZERO.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea unei categorii de pensie aceasta perioada este avuta in vedere. Nu inteleg de ce scrieti ca este egala cu 0 ca stagiu.

Din punctul de vedere al veniturilor, povestea este alta. Statul roman v-a trimis in Tunisia iar in carnetul de munca sunt trecute niste venituri modice. La acele venituri, insa, s-a retinut si virat CAS, nu la 600 de dolari.

In aceasta situatie se afla toti cei care au lucrat inainte de 1989 in strainatate. In cazul dvs. situatia este alta?

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
In cartea de munca scrie doar "detasat in Tunisia". Nu este trecut nici-un salariu, nu s-a platit nici un CAS, nici macar nu am fost preveniti ca ar trebui platit ceva, am fi platit, poate cu placere.
Deci nu s-a contribuit cu nimic, nu este luat in considerare. Revin. Nici barbatii ce au facut armata nu au platit nimic si totusi perioada stagiului militar este considerata ca si cum ar fi participat, macar cu salariul minim pe economie. Ca si cu studentii.
Va multumesc pentru faptul ca v-ati aplecat asupra problemei mele. Poate mai imi dati vre-o idee.
Dragnea
Perioada respectiva va fi avuta in vedere ca stagiu la acordarea pensiei. In privinta veniturilor realizate, trebuie sa solicitati adeverinta cu aceste sume in lei. Daca spuneti ca doar acea mentiune este in carnetul de munca, eu stiu ca trebuie sa cereti adeverinta de la Ministerul Afacerilor Externe.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se poate pensiona? tania63 tania63 barbat nascut pe 4oct 1950 salariat din 1966 si in prezent -2 ani de armata in aceasta perioada. din 1966 pana in 2001 salariat in grupa1 de munca. cand se ... (vezi toată discuția)
Stabilit in israel, am dreptul la pensie din romania? adina26red adina26red [b]O PERSOANA STABILITA(EMIGRARE) IN ISRAEL, ARE DREPTUL LA PENSIE IN ROMANIA PENTRU 10 ANI VECHIME + ARMATA +FACULTATE?[/b] (vezi toată discuția)
Pensionarea anticipata Keseru Imola Keseru Imola Intrebarea mea este urmatoarea:o femeie care s-a nascut pe data de 1954.12.24. cu 25 de ani vechime in munca cand poate sa se pensioneze anticipat? (vezi toată discuția)