danike a scris:
adevarul este undeva la mijloc, cel putin asta e parerea mea.
oricum, cine in vine in presa cu astfel de dezvaluiri are tendinta de a fi subiectiv in cele relatate, mai ales pentru a capta atentia, in special publicului necunoscator, care poate eticheta problema imediat, in sens peiorativ.
din pacate in romania birocratia este foarte mare si asta din cauza gradului de conformare fiscala destul de redus.
in alte tari, mult mai civilizate, fiscul este autoritatea cea mai de temut, iar neplata impozitelor catre bugetul statului este echivalentul furtului de la bugetul statului.
in spetele prezentate in presa se pare ca problema principala este emiterea onor somatii insotite de titluri executorii, desi plata a fost efectuata cu mult inainte de 25 a lunii. va pot spune, in acest sens, faptul ca aceste titluri executorii sunt emise in mod automat de catre sistemul informatic, fara a se tine cont, din pacate, de sumele achitate in contul unic si care se afla in curs de distribuire.
in concluzie, nu cred ca este rea vointa, ci doar neputinta si dezorientare.
OK, danike! As putea fi de acord cu tine ca este doar neputinta si dezorientare. Dar de ce sa suportam noi (atat expertii contabili si consultantii fiscali, cat si clientii nostri, aceasta neputinta si dezorientare). De ce sa pierdem timp si bani pe la administratii, de ce sa ne consumam nervii, pentru neputinta (si acreala)unora care primesc salariile din impozitele pe care noi le platim in calitate de contribuabil?
Cineva cerea exemple. Iata unul (din multele pe care le-as putea da). Mama mea a fost sa plateasca impozitul pe casa. Functionara de la ghiseu i-a spus ca este restanta cu impozitul pe cativa ani (lucru neadevarat). Mama s-a intors acasa, a luat chitantele si s-a intors la administratie. Bineinteles, cozile de rigoare... Functionara a operat platile si (sa speram) s-a rezolvat. Tonul functionarei? Ca de la stapan la sluga. Scuze? Cred ca cerem prea mult. Chiar daca era vorba de un om batran.