avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general activitati contabile permise PFA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

activitati contabile permise PFA

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu informatii intr-o speta.

Acum cateva zile am fost angajat de o clienta, expert contabil si auditor financiar sa o inregistrez ca si PFA la Registrul Comertului pentru a efectua activitatile prevazute de CAEN 6920, respectiv :" de contabilitate si audit financiar , consultanta in domeniul fiscal."

Cand m-am dus la Registrul Comertului sa verific dosarul , functionara de la ghiseu m-a obligat sa modific cererea de inregistrare si declaratiile pe propria raspundere in sensul de a trece la activitatile desfasurate doar activitatea de contabilitate primara, celelalte activitati, respectiv auditul financiar, consultanta fiscala fiind interzise (cel putin asa mi s-a spus ) de fi exercitate de catre persoanele fizice autorizate ,
As dori, sa ma ajutati cu informatii si sa imi spuneti unde si ce acte normative sa caut ca sa ma lamuresc in aceasta problema.

Am vorbit cu mai multi contabili , si nici acestia nu mi-au putut spune, nici macar nu stiau de acest lucru iar o doamna contabila chiar era auditor financiar PFA.

Clienta mea m-a anuntat ca daca nu se rezolva aceasta situatie nu se mai inregistreaza ca si PFA.

Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2010
Ioan Seria, Avocat
Cel mai recent răspuns: Ioan Seria , Avocat 22:02, 27 Martie 2010
Cred ca intampinati probleme la inregistrarea PFA deoarece "contabil autorizat", "expert contabil" sunt considerate profesii liberale si reglementate prin lege speciala.
Altfel spus, pentru a fi contabil autorizat sau expert contabil o persoana trebuie sa fie membra in organismul profesional al contabililor autorizati si expertilor contabili.
Se pare ca nu am fost eu foarte explicit.
Clienta mea este membru CECCAR si a Camerei Auditorilor din Romania.
La cererea de inregistrare am depus copii de pe certificatul de auditor si de pe legitimatia CECCAR, vizata la zi.
Nu asta era problema ci faptul ca nu mi s-a admis sa declar toate activitaile prevazute in CAEN 6920 ci mi s-a cerut expres sa scriu contabilitate primara .
sunt intradevar exceptii pentru care trebuie sa fi autorizat si sa aparti de organismul profesional respectiv pentru consultanti fiscali de ex: Ordonanţă nr. 71/2001
din 30/08/2001Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 538 din 01/09/2001privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală
pentru experti contabili si contabili autorizati
ORDONANŢÃ Nr. 65 din 19 august 1994 *** Republicată privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi*)

nu se poate asa ceva, sa vi se ceara in conditiile astea sa scrieti contabilitate primara, problema este ca pentru cele doua activitati auditor , respectiv expert contabil , nici nu trebuie la reg comertului ci se face inregistrarea direct la Administratia financiara , ca si PFA, cu ambele activitati
Va inchipuiti ca am citi aceste acte normative din doasca in doasca dar nu am gasit interdictii in ceea ce priveste problema mea.Nici pe site-ul ONRC nu am gasit limitari in acest sens.

Alte discuții în legătură

Contabilitate primara AvaSquare Consult Srl AvaSquare Consult Srl Ma poate ajuta cineva, pe acest cod caen 7022-Consultanta si management in afaceri, se poate face contabilitate primara? aveti idee cum arata contractul de ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma pot infiinta o firma de evidenta si consultanta in contabilitate eu fiind numai contabil? (vezi toată discuția)
Pfa contabilitate ioanaraluca85 ioanaraluca85 Buna ziua, am auzit ca se poate face PFA pentru a tine contabilitatea firmelor mici chiar daca persoana in cauza nu este membru CECCAR. Puteti sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)