avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testamentul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testamentul

Dupa moartea mamei mele ,tatal meu s-a recasatorit si a lasat prin testament toate bunurile sale mobile si imobile celei de-a doua sotii.Daca atac testamentul care sunt sansele mele de a anula acest act si care ar fi cota pe care a-si putea sa o obtin?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 18:09, 22 Februarie 2010
Bineinteles ca aveti sanse 100%.
Aveti dreptul la rezerva succesorala 1/2 din masa succesorala daca sunteti copil unic.
Daca sunteti 2 frati, rezerva amandurora este 2/3, daca sunteti 3 sau mai multi, 3/4.
Multumesc foarte mult pentru informatie.Sunt copil unic ,dar sotia tatalui meu mi-a spus ca nu am dreptul la nimic din aceasta mostenire,care mentionez ca provine de la bunica mea si nu este realizata in timpul convietuiri cu sotia sa.
Si ati crezut-o?:))

Chiar daca tatal avea si bunuri proprii ( mostenite), la decesul lui sotia mosteneste si din acestea partea ei, nu e ca la partaj dupa divort, sa se ia in considerare bunurile comune din casatorie.
La deces, masa succesorala se compune din toate bunurile defunctului, adica 1/2 din bunurile comune cu sotia ( cealalta 1/2 ii ramane oricum ei, ca e partea ei din casnicie) si bunuri proprii ( dinainte de casatorie sau mostenite).
Potrivit Codului civil persoanele pot transmite in tot sau in parte ,patrimoniul sau ,prin testament.Intrucat legatul este o dispozitie testamentara ce exprima vointa unilaterala a testatorului,desemnarea legatarului trebuie sa fie facuta prin testamentul incheiat in formele prevazute de lege si sa fie facuta personal de catre testator.Daca puteti sa dovediti ca una din cerintele de fond ,necesare pentru a testa, au fost incalcate sau nu a fost respectate conditiile de forma la incheierea testamentului,atunci aveti oarecare sanse la anularea testamentului.
Dumneavoastra,chiar daca a-ti fost exheredat prin testament,aveti totusi un drept legal de mostenire la rezerva de mostenire care nu poate fi inlaturat sub nici o forma.Astfel, in functie de masa succesorala si in concurs cu cine veniti la mostenire,aveti o cota parte din rezerva de mostenire la succesiunea tatalui.
Mergeti la notarul unde se deschide succesiunea,in termen de 6 luni de la moartea tatalui si cereti dreptul la rezerva de mostenire.

~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Testament ionutyahoocoom ionutyahoocoom buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune, stabilire cote intre mostenitori Chan Chan Buna ziua, Exista un certificat de mostenitor dupa tatal decedat in 2003, pentru bunurile existente pe teritoriul Romaniei, cu 3 mostenitori : - Sotia ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect ... 21mai1964 21mai1964 Bună ziua,vă rog să i-mi spuneti dacă am înțeles corect urmatoarea problema::doi soți fără copii au facut testament iar dupa decesul unuia dintre ... (vezi toată discuția)