avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Intrebare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Intrebare

Suntem o SC de transport marfa cu 2 administratori,
este obligatoriu sa incheiem contracte de munca in conditiile in care noi ocupam toate functiile necesare derularii activitatii?
este obligatorie foaia de parcurs la plecarea in cursa?

Multumesc anticipat
A.N.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Iliescu , Consilier juridic 22:36, 21 Februarie 2010
Este obligatorie completarea foii de parcurs, daca nu aveti nevoie de salariati nu e necesar sa efectuati angajari.
1. Nu se poate încheia contract individual de muncă între asociatul unic al unei societăţi comerciale cu răspundere limitată şi societatea comercială în cauză, întrucât lipsesc caracterele esenţiale ale contractului individual de muncă: subordonarea juridică şi negocierea bilaterală a contractului.
Legislaţia română nu conţine dispoziţii privitoare la posibilitatea cumulului între calitatea de administrator la o societate comercială şi calitatea de salariat, pentru o altă activitate, în cadrul aceleiaşi societăţi. În jurisprudenţa belgiană s-a apreciat că este admisibil cumulul dacă se dovedeşte că mandatul are ca obiect încheierea de acte juridice, iar contractul de muncă efectuarea de acte materiale şi dacă se dovedeşte că nu există raport de subordonare între funcţia îndeplinită în temeiul contractului de muncă şi calitatea de administrator, cu alte cuvinte dacă persoana în cauză nu se află sub propriul control.
2. Da. ;)
cora2006 a scris:

1. Nu se poate încheia contract individual de muncă între asociatul unic al unei societăţi comerciale cu răspundere limitată şi societatea comercială în cauză, întrucât lipsesc caracterele esenţiale ale contractului individual de muncă: subordonarea juridică şi negocierea bilaterală a contractului.


Art. 196 ind.1 din Legea nr. 31/1990:
(1) In cazul societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic, acesta va exercita atributiile adunarii generale a asociatilor societatii.
(2) Asociatul unic va consemna de indata, in scris, orice decizie adoptata in conformitate cu alin. (1).
(3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este.



cora2006 a scris:

Legislaţia română nu conţine dispoziţii privitoare la posibilitatea cumulului între calitatea de administrator la o societate comercială şi calitatea de salariat, pentru o altă activitate, în cadrul aceleiaşi societăţi.


Art. 137 ind.1 din Legea nr. 31/1990:
(...)
(3) Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.

La o SRL, administratorul poate sa cumuleze calitatea de administrator (care are la baza contractul de mandat) cu o alta functie (in baza unui contract de munca), deoarece interdictia prevazuta de art. 137 ind.1 alin. (3) se refera numai la administratorii dintr-o SA.
Prin urmare, persoana care detine functia de administrator intr-o SRL, daca mai face si altceva in firma, poate sa se angajeze cu contract de munca pe acel post – de ex, inginer, sofer, etc.
In situatia dvs nu este obligatoriu sa faceti contract de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ref l31/1990 sectiunea srl RoxanaMilita RoxanaMilita Buna ziua De cateva zile citesc legea 31/1990 si am cateva nelamuriri referitor la numirea unui administrator intr-un SRL. La sf anului 2001 am fost ... (vezi toată discuția)
Administratorul unui srl are contract de munca? raluca tvs raluca tvs Daca se poate as dori sa ma lamureasca si pe mine cineva care a experimentat o astfel de situatie: In cadrul unei compani de tip S.R.L administratorul isi ... (vezi toată discuția)
Salariu administrator cristinasergiu cristinasergiu Buna ziua,se poate va rog sa-mi spuneti si mie daca un administrator poate fi angajat si pe o functie de executie si daca poate ,el poate primi salariu? (vezi toată discuția)