cora2006 a scris:
1. Nu se poate încheia contract individual de muncă între asociatul unic al unei societăţi comerciale cu răspundere limitată şi societatea comercială în cauză, întrucât lipsesc caracterele esenţiale ale contractului individual de muncă: subordonarea juridică şi negocierea bilaterală a contractului.
Art. 196 ind.1 din Legea nr. 31/1990:
(1) In cazul societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic, acesta va exercita atributiile adunarii generale a asociatilor societatii.
(2) Asociatul unic va consemna de indata, in scris, orice decizie adoptata in conformitate cu alin. (1).
(3)
Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este.
cora2006 a scris:
Legislaţia română nu conţine dispoziţii privitoare la posibilitatea cumulului între calitatea de administrator la o societate comercială şi calitatea de salariat, pentru o altă activitate, în cadrul aceleiaşi societăţi.
Art. 137 ind.1 din Legea nr. 31/1990:
(...)
(3) Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.
La o SRL, administratorul poate sa cumuleze calitatea de administrator (care are la baza contractul de mandat) cu o alta functie (in baza unui contract de munca), deoarece interdictia prevazuta de art. 137 ind.1 alin. (3) se refera numai la administratorii dintr-o SA.
Prin urmare, persoana care detine functia de administrator intr-o SRL, daca mai face si altceva in firma, poate sa se angajeze cu contract de munca
pe acel post – de ex, inginer, sofer, etc.