avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu vatamare corporala

Pe data de 18.10.2008 ora 19.30 am suferit un accident de circulatie,conducand masina proprietate personala pe un drum judetean am fost lovita din sens invers de un tractor care avea un utilaj(semanatore) atasat nesemnalizat.In urma recoltari probei biologice a rezultat ca tractoristul avea o acoolemie de 2,2-2,3 la mie in sange.IN acel moment nici tractorul si nici utilajul atasat nu erau semnalizate,iar utilajul depasea axul drumului cu 1,2 m (conform expertizei tehnice si dinamice a accidentului).In urma accidentului masina a fost avariata in proportir de 90% si s-a soldat si cu 3 victime care au fost spitalizate cu multiple fracturi.
VA rog sa ma lamuriti in privinta cu: mai multe probleme:
1.Tractorul inscris pe razaunei anumite comune avea voie sa se deplaseze pe un drum judetean pe raza altei comune?
2.Tractoristul nefiind proprietarul al tractorului si utilajului,iar tractorul in momentul accidentului neavand asigurare cine are obligatia sa suporte paguba materiala?
3.Tractoristul prestand servcii cu tractorul altei persoane nu era obligat sa aiba un contract de munca ,de colaborare cu sau alte documente legale cu proprietarul tractorului.
Mentionez ca in urma cu 5 ani,tractoristul a mai fost implicat intr-un accident la locul de munca(fiind tractorist de profesie s-a rasturnat cu tractorul fiind tot sub influenta alcoolului,accidentul soldandu-se cu parti vatamate cu care a ajuns la o intelegere)
4.Cum pot cere in instanta sa aiba in vedere si acest incident ca sa pot demonstra ca nu este la prima abatere de acest fel?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:17, 22 Februarie 2010
Problema are mai multe aspecte.Una este de natura penala in sensul ca tractoristului i sa- intocmit dosar penal pt.sav.infr.prev.si ped. de art.184 c.p.si art.87 alin.1 din OUG 195/02 rep adica bautura.
In cadrul procesului penal va puteti constituii si parte civila reprez.chetuieli diverse.daca instanta il gaseste vinovat de tractorist,il condamna pe aceste pt.ingr.comise si il obliga si la plata despagubirilor civile.
1.Depinde de tipul de tractor, daca avea numere de inmatriculare conform legii, putea circula.
2. In functie de fapta, de situatia dvs. concreta poate suporta paguba numai tractoristul sau in solidar cu proprietarul.

3.Depinde de situatia concreta, de probele de la dosar , ce relatii existau intre proprietar si utilizator.

4. Cereti cazierul si consultati un avocat.
Accidentul asa cum l-ati prezentat este caz penal. In cazul in care utilajul respectiv nu era inmatriculat nu avea voie sa circule pe drumurile publice iar daca era inmatriculat trebuia sa aiba asigurare RCA.Neavand polita ,proprietarul tractorului suporta toate pagubele materiale, daca nu exista cumva un contract de inchiriere sau de munca dupa caz.Oricare ar fi situatia pt.a evita eventuale surprize angajati-va un avocat care va sti ce sa faca sa nu va treziti din pagubit in vinovat.
Multumesc foarte mult pentru mesajele dumneavoastra!Tin sa precizez ca tractorul are nr de inmatriculare DB 08 VM(acesta este un numar de inmatriculare emis de catre primaria comunei....dupa cate am inteles).
Cum am putea sa-l chemam in instanta si pe proprietarul tractorului ca sa isi asume responsabilitatile?Nu am cunostinta ca la data produceri accidentului ar fi existat vreun contrac de munca sau de inchiriere.
Indraznesc sa va cer atat de multe lamuriri pentru ca nu am avut niciodata probleme de acest gen si mentionez ca de la inceprea urmariri penale am avut 3 avocati care s-au perindat fara sa ma lamureasca clar care sunt aspectele acestui caz.In urma expertizei tehnice s-a stabilit fara nici un dubiu ca sunt nevinovata,insa insa avocatul inculpatului a inceput sa aduca tot felul de certificate medicale incearcand sa il scoata bolnav si sa il sustraga urmariri penale si platii despagubirilor cerute.
DJ este un drum public. Deci fara un certificat de inmatriculare emis de biroul de inmatriculari al politiei judetene nu avea ce cauta pe un drum public.Primaria nu emite certificate de inmatriculare. Asa c um v-am sfatuit si mai devreme intr-un alt mesaj este bine sa va luati un avocat care sa cunoasca si codul rutier. Este imposibil sa nu aveti castig de cauza.

Alte discuții în legătură

Ajutati-ma, va rog, sunt total dezorientat.. midnight_poison midnight_poison Buna ziua! Numele meu este Cristian si am o multime de intrebari la care nu am primit nici un raspuns clar. In octombrie 2007 am fost victima unui accident ... (vezi toată discuția)
Accident rutier, dosar penal rares_turcu rares_turcu buna ziua am avut un accident rutier si ma simt neajutorat in urma cu 2 saptamani eu si cu prietena mea ne-am deplasat cu autoturismul proprietatea ei ,eu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! lucrez ca mașinist utilaje și în timp ce transferam ... Costel.71 Costel.71 Bună ziua! Lucrez ca mașinist utilaje și în timp ce transferam un tractor dintr-un șantier în altul, am parcurs 200 de metri de drum național timp în ... (vezi toată discuția)