avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plecare canada cu cu minor fara acordul unuia din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plecare canada cu cu minor fara acordul unuia din parinti

In conditiile in care mama, copilul si sotul au rezidenta in Canada, mama poate iesi din tara cu copilul (2 ani si 8luni) fara acordul tatalui in conditiile in care dovedeste prin act de inscriere la o gradinita din Canada, argumentand ca minorul se deplaseaza pentru studii, act insotit de avizul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului?

Conform legii Legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, legea nr. 248/2005, Capitolul III - Exercitarea dreptului la libera circulatie in strainatate, articolul 30 (3) b.

b) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, precum si avizul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, emis in conditiile prevazute in normele metodologice, chiar daca nu exista acordul celuilalt parinti
Cel mai recent răspuns: ContSters79003 , utilizator 21:41, 22 Februarie 2010
Parerea mea : este interpretabil. Nu cu autorizatile romane veti avea probleme , ci cu cele canadiene! Si ma refer la situatia neplacuta in care sotul dvs va face plangere penala pentru parasirea tarii fara acordul lui! Ce studii se fac la gradinita?????????????????????????????? Sa fim seriosi! Este doar un tertip usor demonstabil. Una este sa fie scoala , liceu si alta este gradinita!
B-)
Da, dar legea nu specifica ce fel de studii, sau ce varsta sa aiba minorul, iar gradinita este considerata studiu, este o forma de invatamant. In ceea ce priveste autoritatile canadiene nu este problema lor logic, din moment ce politia de frontiera romana a perimis trecerea in strainatate conform legii. Chiar daca tatal face plangere penala, daca legea spune ca se poate fara acordului lui in aceste conditii...
MIHAI GRIGORE a scris:

Parerea mea : este interpretabil. Nu cu autorizatile romane veti avea probleme , ci cu cele canadiene! Si ma refer la situatia neplacuta in care sotul dvs va face plangere penala pentru parasirea tarii fara acordul lui! Ce studii se fac la gradinita?????????????????????????????? Sa fim seriosi! Este doar un tertip usor demonstabil. Una este sa fie scoala , liceu si alta este gradinita!
B-)

Da, veti avea probleme.
Incercati sa rezolvati situatia pe cale diplomatica sau cumva intr-un fel in care sa nu aveti surprize neplacute...

avocat Claudiu Lascoschi
Dar se poate sau nu? Din raspunsurile primite intuiesc ca da. Daca politia de frontiera permite iesirea in aceste conditii prevazute de lege, atunci tot ei raspund cu privire la eventualele plangeri, nu?
nu se poate...
nu puteti iesi din tara cu copilul fara acordul parintelui...
ati postat o gramada de mesaje si ati intors problema pe toate partile...ati ajuns si la studii ... gradinita... in strainatate....raspunsul este clar: ori intentati divort sotului si solicitati incredintarea copilului...dar in caz de stabilire a unui program de vizita nu prea aveti sanse sa parasiti tara cu minorul fara acordul tatalui. doar daca tatal nu solicita prin cerere reconventionala la actiunea dvs program de vizita...
nu puteti sa decadeti usor din drepturi tatal...si oricum aceasta decadere este provizorie...adica se poate indrepta.
prin urmare, as fi tare curioasa daca ati gasi o portita sa iesiti din tara fara acordul parintelui si daca, intr-adevar o gasiti rog sa ne-o impartasiti si noua. succes!

Alte discuții în legătură

Minor in strainatate daniela1171 daniela1171 sunt divortata si am o fata de 11 ani ,intrebarea mea este daca as vrea sa plec intr o excursie in strainatate cu fata ce acte am nevoie .Este necesar acordul ... (vezi toată discuția)
Emigrare un singur parinte cu un copil Corinas Corinas Buna seara, Sunt divortata de 10 ani si am un baiat de 11 ani. Vreau sa emigrez impreuna cu baiatul meu si nu stiu cum trebuie sa procedez. Am nevoie si de ... (vezi toată discuția)
Conditii de calatorie minor teresitarus teresitarus momentan sant an germania cu baietelul meu de 1 an si 6 luni si vreau sa ma antorc an tara an romania mentionez ca nu sant casatorita cu tatal copilului dar ... (vezi toată discuția)