avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiu ca nou angajat din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiu ca nou angajat din somaj

Buna ziua

Am auzit din surse neoficiale ca dupa absolvirea studiilor superioare, daca iti gasesti un loc de munca la minum 50 de km distanta de localitatea de resedinta primesti de la stat o suma de 4000 lei.
Dar daca o persoana este somera si isi gaseste un loc de munca la minim 50 de km distanta de localitatea de resedinta va primi de la stat aceasta suma?Va rog sa imi spuneti baza legala pentru ambele situatii.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:07, 22 Februarie 2010
1. Va redau din Legea 76/2002:

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiază de o primă de încadrare acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Art. 76. - (1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 73.1, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, în temeiul următoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. g) şi i), art. 61 lit. a) şi art. 79 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dacă au fost condamnaţi prin hotărâre judecătorească definitivă;
c) art. 84 alin. (1) lit. b) şi e), alin. (2) lit. f) şi g) şi alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările ulterioare.
(2) În situaţia nerespectării prevederilor alin. (1), recuperarea sumelor prevăzute la art. 73.1, 74 şi 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.

2. Valoarea indicatorului social de referinta este, la data actuala, de 500 lei.
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Absolventi de facultate; prima de instalare gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca ma puteti lamuri in urmatorul caz: - absolvent facultate 2010.Continua studii master.Poate beneficia de somaj? - absolvent facultate 2010 in ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj grozoiu gabi grozoiu gabi am avut ajutor de somaj si m-am angajat in alt judet in timpul somajului,pe perioada determinata de 3 luni am auzit ca am dreptul la niste bani,unde sa intreb? (vezi toată discuția)
Prima de incadrare, prima de instalare cataflorescu cataflorescu Stiti cumva daca se mai acorda acel ajutor de la AJOFM pentru persoanele care se angajeaza la o distanta mai mare de 250KM. Cred ca se numea prima de ... (vezi toată discuția)