Buna ziua ma numesc floryna si am si eu cateva nelamuriri .
Am nascut pe data de 16 ian 2010 o fetita si am hotarat cu sotul meu sa intre el in concediu pentru cresterea copilului pana la doi ani . Intrebarile mele sunt :1) Eu ca mama trebuie sa fac cerere la mine la servici ca revin din co de carcina si lauzie
2) Mai beneficiez de avantajele legii 148 din 2005 daca alaptez , de reducerea programului la serviciu pt alaptare
3) In cazul in care eu ca mama nu ma simt bine (starea de sanatate nu imi permite sa efectuez serviciul fiind la a doua cezariana ) mai pot beneficia de acel concediu de risc maternal de 120 de zile OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca daca eu inca alaptez si cazul in care sotul meu intra in concediu pentru cresterea copiluluipana l;a doi ani ?
va multumesc
Sarcina si lauzie pp prezentarea certificatului de concediu medical,moment dupa care se face cerere de concediu CIC ceea ce inseamna suspendare,ori la dvs. nu este cazul,implicit nu aveti de ce sa faceti cerere de revenire.
Concediul pentru risc maternal se acorda asiguratelor gravide, asiguratelor care au născut recent sau care alăptează.
multumesc pentru raspuns , pentru ca eu personal nu stiu cum sa o conving pe domna de la resurse umane ca eu nu am de ce sa faac cerere de revenire la serviciu pt ca contractul meu de munca nu este suspendat
Incercati sa ii explicati doamnei ca nu ati facut cerere de suspendare contract, si deci nu aveti de ce sa faceti cere de revenire...
In privinta drepturilor dvs. la revenirea la locul de munca, trebuie sa stiti ca:
ART.17.(din contractul colectiv de munca unic la nivel national) - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore
pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
Aceasta prevedere va scuteste obligatia de a dovedi ca alaptati, putand beneficia pur si simplu de reducerea programului de lucru.