avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauze aditionale la contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauze aditionale la contractul de munca

buna ziua, vreau sa va cer si eu sfatul daca se poate. sunt pusa in fata semnarii unui contract aditional la contractul de munca, in care se specifica cateva clauze:
1. timp de 2 ani sa nu plec de la firma. in caz ca plec sa le dau inapoi toate drepturile salariale dobandite in ultimele 3 luni de la data incetarii contractului.
2. daca plec trebuie sa ii instiintez cu 3 luni inainte
3. timp de 2 ani dupa incetarea contractului de munca nu ma pot angaja/colabora sau orice altceva cu o firma concurenta direct sau indirect si nu ma pot angaja la unul din portofoliul lor de clienti.
vreau si eu sa va intreb, sunt legale clauzele? eu stiam ca daca semnez punctul 3, pe per de neconcurenta firma trebuie sa imi dea o indemnizatie lunara.
va rog lamuriti-ma si pe mine.
multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 03:51, 18 Ianuarie 2007
Ceea ce stii tu este corect. Din pacate multe firme inca mai incheie astfel de aditionale abuzive cu toate ca eu sunt curioasa cum le accepta inregistrarea cei de la ITM ele fiind constrangeri si incalcand legea.
1. Poti sa-ti dai demisia cand consideri tu cu preavizul conf. codului muncii de 15 zile calendaristice pt functiile de executie si 30 pentru cele de conducere.
2. Iti pot aplica imputari financiare doar daca semnezi cu ei un aditional pt. formarea profesionala dar si asta in limitele codului muncii (pt. un crus mai mare de 60 de zile si doar pt suma neamortizata inca prin munca ta acolo)
3. Ultimul punct se refera la clauza de neconcurenta (art. 21-24 Codul muncii), clauza isi produce efectele doar daca sunt prevazute in mod concret activitatile si tertii pt care nu poti presta activitati precum si aria geografica. Clazua isi produce efectele pt o perioada de maxim 2 ani si indemnizatia se negocieaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni dar nu-ti poate interzice in mod absolut desfasurarea activitatii.
Deci primele doua puncte sunt contrare legii si nu isi pot produce efectele. Cel la care trebuie sa fii atenta este ultimulm, mai ales la lista cu terti si tipul de activitati.
ce se intampla daca un astfel de act aditional nu este inregistrat la ITM? Mai este valabil? Poate produce efecte asupra angajatului sau este sanctionat cu nulitate absoluta si atunci nu este legal.....
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2006
michou, utilizator
nu poate fi opozabil decat in termenii prevazuti de C. Muncii
puteti fi va rog mai explicit?
multumesc frumos
Un act aditional este nul daca nu este semnat de una dintre parti.
Faptul ca nu este inregistrat la ITM inseamna ca angajatorul (care avea obligatia ca in termen de 5 zile sa-l inregistreze la ITM) va suporta sanctiunea impusa de ITM, iar actul aditional isi produce efectele de la semnarea lui.

Alte discuții în legătură

Anexa nr. 2 la contractul individual de munca -clauza de neconcurenta Miha73 Miha73 Buna ziua, Va rog sa ma indrumati cu privire la clauza de neconcurenta. Dupa patru ani sunt obligat sa semnez aceasta anexa la ctr. indv. de munca. In cazul ... (vezi toată discuția)
Clauze din ,,fisa postului,, busubianca busubianca Daca in ,,Fisa postului,, exista un paragraf care stipuleaza ca dupa plecarea de la o firma, timp de 1 an de zile nu te poti angaja la o firma de acelasi ... (vezi toată discuția)
Exista cumva o modalitate legala? alexxadavyd alexxadavyd cum poti legal sa impiedici un muncitor de pe santier sa plece de la tine de la firma la o alta colaboratoare cu a ta? poti introduce asa ceva intr-o clauza ... (vezi toată discuția)