avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Anexa NR. 2 la Contractul Individual de Munca -Clauza ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anexa NR. 2 la Contractul Individual de Munca -Clauza de neconcurenta

Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati cu privire la clauza de neconcurenta. Dupa patru ani sunt obligat sa semnez aceasta anexa la ctr. indv. de munca. In cazul in care nu semnez mi s-a pus in vedere ca-mi pierd serviciul.
Anexa NR. 2 la Contractul Individual de Munca
incheiat si inregistrat sub nr._________ / _______________in registrul de evidenta a salariatilor


CLAUZA 2: Neconcurenta

Partile clauzei de neconcurenta:
Angajator persoana juridica/fizica cu sediul/domiciliul......
si

Salariatul / salariata – dl/dna ..................................... domiciliat/domiciliata in localitatea ..................................., str. ............................................... nr. ..... bl. ...... sc. ...... et. ...... ap. ...... sector/judetul ......................................................... posesor/posesoare al/a buletinului/cartii de identitate/pasaportului seria ...... nr. ...... eliberat/eliberata de ............ la data de .................. CNP................................ incadrat pe postul de …....................................... .


Art. 1. Dl/Dna .................................................... se obliga ca, dupa incetarea contractului individual de munca, sa nu desfasoare activitati concurentiale cu cele desfasurate de catre Angajatorul persoana juridica/fizica.


Art. 2. In sensul prezentei clauze, prin activitati concurentiale cu cele prestate de catre Angajator persoana juridica/fizica se intelege:
– desfasurarea unui comert concurent pe cont propriu, prin constituirea unei societati comerciale cu acelasi obiect de activitate cu al Angajatorului persoana juridica/fizica;
– achizitionarea de actiuni sau parti sociale la societatile concurente, precum si la orice alte societati comerciale cu acelasi obiect de activitate cu cea a Angajatorului persoana juridica/fizica;
– contactarea furnizorilor, beneficiarilor, clientilor Angajatorului persoana juridica/fizica in nume propriu, in vederea desfasurarii unei activitati concurentiale cu cea a Angajatorului persoana juridica/fizica;
– contactarea altor salariati ai Angajatorului persoana juridica/fizica in scopul desfasurarii, impreuna cu acestia, a unei activitati concurentiale cu cea a Angajatorului persoana juridica/fizica.


Art. 3. (1) In temeiul prezentei clauze, dl/dna.................................................. se obliga sa nu desfasoare activitati concurentiale, in intelesul din art. 2, in beneficiul societatilor comerciale concurente.
(2) De asemenea, dl/dna.......................................... se obliga sa nu desfasoare activitati comerciale, in intelesul din art. 2, in beneficiul altor societati comerciale, cu profil identic sau asemanator.


Art. 4. Angajatorul persoana juridica/fizica se obliga la plata unei indemnizatii de 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni de executare a prezentului contract individual de munca.


Art. 5. Prezenta clauza de neconcurenta isi va produce efectele pentru un interval de 24 luni dupa incetarea contractului individual de munca. Drepturile salariale nu vor suferi modificari dupa semnarea acestui act aditional.


Art. 6. Prezenta clauza de neconcurenta nu isi va produce efectele daca incetarea contractului de munca va interveni de drept (de comun acord), cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d)2), g)3), h)4) si j)5) ori va interveni prin concediere/restructurare pentru motive care nu tin de persoana salariatului.


Art. 7. Incalcarea prezentei clauze va atrage:
– obligarea dlui/dnei...................................................... la restituirea indemnizatiei incasate ca o contraprestatie a obligatiei de neconcurenta;
– obligarea dlui/dnei...................................................... la plata unor despagubiri in valoare de 100000 lei.:sorry:#-o

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:51, 26 Martie 2013
1. - Acesta act aditional la CIM este conform prevederilor Codului muncii.
- Dvs. il semnati daca se respecta prevederile legale.

2. Iata ce spune Codul muncii:

Art. 21
(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.

(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.

(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Art. 24
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

Acest act chiar daca il semnati nu este in conformitate cu prevederile Codului Muncii ... clauza de neconcurenta care se doreste a fi nu este valabila ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta madalina.plugaru madalina.plugaru Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu un model de act aditional la CIM referitor la clauza de neconcurenta? Va multumesc foarte mult. (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)
Un contract de confidentialitate Mihai Nicolcioiu Mihai Nicolcioiu Buna ziua, Angajatorul ma obliga sa semnez un document prin care ma angajez ca doi ani de la parasirea firmei in care lucrez acum, sa nu ma angajez intr-o ... (vezi toată discuția)