avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... conventii cilvile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

conventii cilvile

Pentru conventii civile cine este obligat sa plateasca 16% ?angajatorul sau angajatul?
Dar cei 6.5% ?
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 16:42, 24 Februarie 2010
Conform prevederilor art.52 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii (persoanele juridice -"angajatorii") veniturilor obtinute de contribuabili din activitatea desfasurata in baza unor conventii civile au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit retinut la sursa, reprezentand plati anticipate. 

Impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de impunere de 10% la venitul brut si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
In anul urmator platii veniturilor, contribuabilul persoana fizica care a realizat venitul declara venitul realizat in anul precedent pana la data de 15 mai si plateste diferenta astfel: se aplica o cota de 16% asupra venitului net.
Pe scurt: angajatorul plateste 10% din venitul brut, iar persoana fizica "angajat" -16% din venitul net, din care se scade suma platita de angajator. Daca nu exista cheltuieli, rezulta o diferenta de plata in cuantum de 6% plata in sarcina contribuabilului persoana fizica.

De asemenea, persoana fizica prestatoare de servicii in cadrul conventiei civile se va declara si va achita contributia de asigurari de sanatate in cuantum de 5.5% din venitul net.

Cu stima,

Luisa Mitroi

Business Legal Consultant
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Forma legala de colaborare cu muncitori constructie casa lorelena lorelena Buna ziua tuturor, Vom incepe in foarte scurt timp construirea casutei mult visate. Ne puteti sfatui care ar fi cea mai putin costisitoare forma de ... (vezi toată discuția)
Conventie civila smsimona smsimona dorim sa incheiem un contract de conventie civila cu o persoana fizica-e pensionar -ca si portar la firma sambata si duminica .Va rog sa-mi spuneti cadrul ... (vezi toată discuția)
Contract/conventii civile loremakkai loremakkai La veniturile realizate prin contracte/conventii civile se datoreaza contributie la sanatate? Daca da ,atunic cine datoreaza aceasta contributie: angajtorul ... (vezi toată discuția)