Conform prevederilor art.52 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, platitorii (persoanele juridice -"angajatorii") veniturilor obtinute de contribuabili din activitatea desfasurata in baza unor conventii civile au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit retinut la sursa, reprezentand plati anticipate. Impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de impunere de 10% la venitul brut si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
In anul urmator platii veniturilor, contribuabilul persoana fizica care a realizat venitul declara venitul realizat in anul precedent pana la data de 15 mai si plateste diferenta astfel: se aplica o cota de 16% asupra venitului net.
Pe scurt: angajatorul plateste 10% din venitul brut, iar persoana fizica "angajat" -16% din venitul net, din care se scade suma platita de angajator. Daca nu exista cheltuieli, rezulta o diferenta de plata in cuantum de 6% plata in sarcina contribuabilului persoana fizica.
De asemenea, persoana fizica prestatoare de servicii in cadrul conventiei civile se va declara si va achita contributia de asigurari de sanatate in cuantum de 5.5% din venitul net.
Conventie civila
smsimona
dorim sa incheiem un contract de conventie civila cu o persoana fizica-e pensionar -ca si portar la firma sambata si duminica .Va rog sa-mi spuneti cadrul ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.