avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice ISO 9001 18001 14001 SI 8000 se cer daca si cand vor ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

ISO 9001 18001 14001 SI 8000 se cer daca si cand vor autoritatile contractante? Pe ce criterii se hotaraste?


In anumite licitatii se cer aceste certificate altele nu....este la latitudinea autoritatii contractante impunerea acestor certificate?Pe ce criterii se cer acestea ?
Am observat ca in alte tari europene societatile(cele care participa la achizitii publice ) nu au aceste certificate pentru ca nu se cer si ma intreb daca aceste certificare (calitate, mediu, responsabilitate sociala) nu sunt aferente anumitor tipuri de activitati ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 12:17, 3 Martie 2010
...nu stiu ce societate din alta tara europeana, care participa la achizitii publice, nu are cel putin ISO 9001 si 14001, altfel nu cred ca poate participa la vreo licitatie in nicio tara...
este adevarat ca unele dintre aceste certificate, se solicita in functie si de specificul proiectului in cauza...
criteriul este simplu: Autoritatea contractanta trebuie sa-si asigure desfasurarea proiectului de catre un candidat care poseda aceste certificate..[studiati cum se obtin acestea si pr ce anume].
asa cum si dumneavoastra mentionati... treb sa se indeplineasca niste Standarde de calitate, etc...

...se poate vedea de asemenea disp art 48, 49, 50 DIRECTIVA 2004/18/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ªI A CONSILIULUI din 2004 si Legislatia nationala OUG 34/2006 modificata prin OUG 19/2009 si OUG 72/2009, HG 925/2006 modificata prin HG 834/2009, etc...
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
Marius Cocean, Consilier juridic
Fiecare din aceste certificate sunt emise si solicitate in conformitate cu anumite acte normative,care reglementeaza unde, cum si de ce se cer. Intre ele exista si certificate emise intr-adevar, pentru anumite activitati specifice(-exemplu-primul care imi vine in minte- atestate ISCIR, pe care nu o sa le cer la cumparare de hartie).Autoritatea contractanta are obligatia legala, conform actelor normative, de a solicita aceste certificate, prestarea ulterioara a serviciului respectiv fiind interzisa fara a detine acele certificate. Pe de alta parte, certificatele nu pot fi solicitate, abuziv, daca prestarea nu se incadreaza in obiectul certificatului respectiv, numai asa...ca vrea muschii lor.
Referitor la ofertantii din alta tara, acestia au dreptul de a aduce atestate echivalente din tara de origine. In cazul in care acestea nu exista in tara de origine deloc, ofertantul poate aduce orice fel de dovada relevanta (acte emise de foruri competente, articole de legi care reglementeaza asa ceva in tara respectiva, etc.), ca acolo nu se emite asa ceva si nu mai poate fi respins.

De aceea este importanta cunoasterea legislatiei europene.
La intocmirea documentatiei, daca sunt dubii asupra unor certificate, privind existenta lor si in UE, este bine a solicita clarificari de la ANRMAP si organismele emitente ale certificatelor, asupra obligativitatii solicitarii lor.
Multumesc frumos de raspuns.
In calitate de ofertant/participant la licitatii as dori explicatii de la autoritatile contractante pentru cererintele acestea (iso) ...pentru ca asa cum ziceam mi se pare absurd sa ceri 14001(mediu) la o licitatie de proiectare. Adica sa respecte normele/standardele de mediu in desfasurarea activitatii inseamna sa recicleze hartia? Inginerii proiectanti in desfasurarea activitatii trebuie sa respecte si sa prevada in proiectare legislatia si normele de mediu(sa faca trimiteri la legi,norme).
O sa incerc sa vad legislatia europeana si procedura de obtinere a acestor certificate sa incerc sa vad daca sunt specifice anumitor tipuri de activitati.
Daca va referiti strict la 14001,art.194 din OUG 34 trimite la art.188, unde se spune ca se va cere "daca este cazul, informatii privind masurile de protectie a mediului pe care operatorul economic le poate aplica in timpul indeplinirii contractului de servicii". Nu stiu situatia exacta, dar daca dvs. considerati ca nu este cazul, se poate invoca art.179, care spune ca:"documentele care probeazã îndeplinirea unor astfel de cerinţe trebuie sã se limiteze numai la cele strict necesare pentru a se asigura îndeplinirea în condiţii optime a contractului respectiv".
Succes.
Buna ziua
Referitor la aceasta discutie la o licitatie privind@elaborare studiu de fezabilitate pentru valorificare a energetica a deseurilor...am solicitat, invocand articolele 188,179, si articolul 196 din O.G 34 (... In cazul in care operatorul economic nu detine un certificat de mediu astfel cum este solicitat de autoritatea contractanta, aceasta din urma are obligatia de a accepta orice alte probe sau dovezi prezentate de operatorul economic respectiv, in masura in care probele/dovezile prezentate confirma asigurarea unui nivel corespunzator al protectiei mediului...)
a) daca accepta ca dovada declaratie pe proprie raspundere
b)care sunt alte dovezi care le accepta
c) De ce si in ce masura aceasta cerinta este relavanta pentru indeplinirea contractului
Raspunsul autoritatii contractante:
"pt pct c-lucrarea este complexa, de interes public care este supusa procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului si implica obtinerea acordului de mediu ....ca urmare a importantei trebuie sa colaboreze cu orice societate care cunoaste procesele si tehnologiile aplicate.Proiectantul trebuie sa fie familiarizat cuidentificarea aspectelor de mediu,precum si tinerea acestora sub control..
pt pct a -consideram ca o declaratie pe proprie raspundere nu este suficienta pentru a garanta nivelul necesar de abordare din punct de vedere al protectiei mediului
pt pct b- dovada este un document emis de un organism de certificare acreditat care sa confirme ca s-a finalizat auditul de certificare si urmeaza sa primiti certificatul
Certificarea conform iso 14001 reprezinta o dovada ca operatorul economic cunoaste si aplica legislatia in domeniul mediului in domeniul de activitate"

Adica daca ai iso 14001 poti sa obtii avizele/autorizatiile de mediu si daca nu detii ISO 14001 nu poti...asa mi se pare ca argumenteaza ..oare exista cazuri in care s-a contestat cerintele iso ?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Achizitii publice lauraluro lauraluro Buna ziua Legat de ISO- autoritatile contractante cer prin documentatii ISO 14001, 18001 pt servicii de proiectare de exemplu.....la serviciile de proiectare ... (vezi toată discuția)
Cerere de oferta neagumarius neagumarius Buna ziua. Ma intereseaza urmatorul aspect: am un srl si doresc sa particip la o cerere de oferta, pentru un contract de servicii. In fisa de date este ... (vezi toată discuția)
Iso subcontractant ibitza78 ibitza78 Buna ziua! Am urmatoarea speta: Cerinta din Fisa de date este \\"[i]Se va prezenta Certificat privind implementarea si mentinerea unui Sistem de management ... (vezi toată discuția)