art 59 cp prevede liberarea conditionata la pedepsele pana in 10 ani psibilitatea liberarii dupa 2/3 din pedeapsa functie de anumite aspecte...
art 61 indice 1 prevede posibilitatea liberarii conditionate la pedepsele pana in 10 ani dupa executarea fractiunilor de pedeapsa aratate de art 59 sau 59 indice 1 daca din cauza sanatatii sau din alte cauze nu a fost folosit niciodata la munca ori nu mai este folosit.
am vazut o sentinta a unei judecatorii din bucuresti in care un condamnat la 8 ani pentru trafic de droguri a fost liberat conditinat dupa executarea a 4 ani pe motiv ca este bolnav dar nu inteleg de ce pentru ca infractiunea nu a fost savarsita din culpa sa se aplice art 60 indice 1 raportat la 59 indice 1.
multumesc
pentru ca se tine seama si de cricumstantele personale ale infractorului in cauza..din cate inteleg eu, e vorba de o pers bolnava, care nu poate fi folosita la munca, nu suporta regimul de inchisoare si asta denota, ori ca are cancer, ori alta boala incurabila si/sau netratabila in spitalul penitenciarului
daca are o boala care nu poate fi tratata in sistemul ANP se promoveaza o cerere de intrerupere a executarii pedepsei potrivit art. 453, lit. a, rap. la art. 455 c.p.p.
interpretarea este relativ simpla, in cazul in care detinutul munceste, zilele de munca se considera zile castigate in plus ca fiind executate, adica daca acesta munceste o luna de zile, se considera ca a executat 38 de zile (castig 7 zile) in concluzie un detinut apt de munca si care munceste efectiv poate sa execute chiar mai putin de 2/3 din pedeapsa (in cazul in care are de executat pana in 10 ani)
insa legiuitorul a avut in vedere si persoanele detinute care nu pot efectiv muncii din cauza unor afectiuni grave, independente de vointa lor, astfel ca in urma unei expertize medicale (practica instantelor) se poate constata ca, detinutul daca ar fi muncit ar fi castigat un nr de zile de inchisoare. si la fel ca o persoana sanatoasa, care munceste, beneficiaza de aceleasi drepturi.
Dar atentie, nu poate sa castige teoretic atatea zile incat sa depaseasca 1/2 din pedeapsa.
Deci, hotararea este valabila fara a incalca regula generala ca deinutul trebuie sa execute fractia de 2/3 din pedeapsa.
asta o stiu si chiar foarte bine dar consider ca interpretarea art 60 este gresita.
daca un condamnat munceste si are 8 ani pedeapsa poate sa se libereze cel mai devreme dupa 4 ani iar unul care nu munceste dar care sa spunem are o mana amputata are aceeasi posibilitate chiar daca ambii sunt condamnati pentru trafic de droguri de ex.
eu consider ca interpretarea ar fi aceea ca cei condamnati care din cauza sanatatii sau din alte cauze nu sunt folositi la munca sau nu mai sunt folositi li se da posibilitatea de a se libera inainte de termen si pot fi propusi pentru liberare conditionata la 2/3 din pedeapsa la pedepsele pana in 10 ani respectiv la 1/2 cei cu infractiuni din culpa.
si nu asa cum a hotarat judecatoria despre care vorbeam
Liberare conditionata
elav
Poti cere liberarea conditionata dupa execurarea unei parti de 1/2 din pedeapa, chiar daca cu zilele castigate prin munca nu ajungi la 2/3? Se tine cont de ... (vezi toată discuția)