avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art.103-Contract colectiv de munca la nivel ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art.103-Contract colectiv de munca la nivel national-lamuriri

Buna ziua,
Citez:"Art. 103. - in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de 0,6% din salariu, dar care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale. Aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective."
Intrebare : Unde se specifica cum se opreste aceasta cotizatie, o singura data, lunar sau cum? Sindicatul ar vrea lunar....dar nu stiu unde scrie asta. Si pana la urma "pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective" daca s-ar opri lunar 1%(la noi in soc. asa prevede ccm, procentul este egal cu cel al membrilor de sindicat) s-ar ajunge la niste sume foarte mari pentru acest scop....si atunci care ar mai fi diferenta intre membrii si nemembrii...daca se plateste la fel?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:24, 30 Iulie 2010
Modalitatea de oprire a "contributiei" se stabileste de catre sindicat in discutie cu angajatorul.

Daca sumele rezultate ar fi prea mari, atunci se va stabili un procent mai mic decat 1%, de ex minimul stabilit de CCM unic, adica 0.6% (ptr nemembri de sindicat)
buna ziua,

As avea mai multe probleme pe aceasta tema.
Daca contributia lunara a membrilor de sindicat este fixa 13 ron, iar in cazul unor colegi care nu sunt membrii de sindicat aceasta suma este sub minimul legal de 0.6%, care este suma ce trebuie incasata de la ei?

Daca sindicatul si compania convin sa introduca in CCM-ul la nivel de unitate un articol cu aceste prevederi, conturile nemembrilor de sindicat e legal a fi debitate doar in baza acelui articol din CCM? precizez ca membrii de sindicat semneaza la inscriere o cerere separata pt debitarea contului cu cuantumul diurnei.

Este legal ca aceasta contributie sa fie incasata in fiecare luna a anului sau doar pe durata si pregatirea negocierilor?

va multumesc
Contributia nu trebuie sa nu fie mai mica de 0,6% din salariu si sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale.
Deci valaoare va fi 0,6% din salariu , iar daca depaseste valoarea contributiei sindicale va fi egala cu aceasta valoare.
Multumesc pentru raspuns. As dori un raspuns si pentru celelalte 2 intrebari, in speta -
Daca sindicatul si compania convin sa introduca in CCM-ul la nivel de unitate un articol cu aceste prevederi, conturile nemembrilor de sindicat e legal a fi debitate doar in baza acelui articol din CCM? Precizez ca membrii de sindicat semneaza la inscriere o cerere separata pt debitarea contului cu cuantumul diurnei.

Este legal ca aceasta contributie sa fie incasata in fiecare luna a anului sau doar pe durata si pregatirea negocierilor?

va multumesc
Este legal sa se debiteze contul salariatilor cu acea suma, insa inainte de a trece la o asemenea operatiune ar trebui sa luati si acordul acestora aducandu-le la cunostinta de prevederile CCMN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nemembrii de sindicat platesc fond negociere laura1964 laura1964 Buna ziua . Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca unitatea sa opreasca fond de negociere nemembrilor de sindicat si daca este legal conform carei legi. (vezi toată discuția)
Lamuriri contributie nemembri sindicat teodora27 teodora27 Buna ziua, Am citit despre acest subiect raspunsurile din acest forum dar am ramas cu 3 nedumeriri: 1. sunt sau nu obligati liderii de sindicat sau ... (vezi toată discuția)
Ccm otto2009 otto2009 Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Exista baza legala in care sa se stipuleze oprirea unei cotizatii la nemembrii de sindicat??Va multumesc1 (vezi toată discuția)