Va rog sa mă ajutati pentru închiderea anului financiar 2009.
În anul precedent am avut pierdere, in 2009 am venit, trebuie sa fac vre-o contare aferent acoperirii pierderii din anul precedent, vorbesc pentru intocmirea bilantului.
Mai am ceva , patronul a creditat firma in cursul anului 2009 cu o suma, la bilant unde o încadrez la datori sub un an, sau mai mari de un an.
Vă mulţumesc!
da trebuia facta acoperirea pierderii la fiecare termen de declarare a impozitului pe profit , in cazul impozitului pe venit cumulat la sf anului acoperiti pierderea din anul precedent , prin inregistrarea in contabilitate iar diferenta ce mai ramane din venit o lasati in soldul contului 121 la sf anului 2009
inc e priveste creditarea firmei daca exista un contract in care se precizeaza ca creditarea firmei este pe o perioada mai mare de 1 an atunci se trece la datorii pe termen lung, daca nu atunci intra in activitatea curenta la datorii pe termen scurt
In anul urmator celui cu pierdere (la inceputul lui 2009) ati facut inregistrarea :
117(analitic 1) = 121 preluare rezultat an 2008.
In acelasi an , la sfarsitul lui 2009 - inchideti balanta cu sold creditor la ct.121.
La fel ca inainte, anul urmator , adica 2010, inregistrati :
121 = 117 (analitic 2) preluare rezultat an 2009.
Acum , in luna in care are loc AGA - cand se intocmeste hotararea , prilej cu care se stabileste si ce se face cu profitul - inregistrati (in baza aprobarii data prin Hotararea AGA) :
117 (analitic 2) = 117 (analitic 1) pentru cea mai mica valoare dintre cele doua solduri.
Succes !