avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cate ture de noapte ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cate ture de noapte ?

este legal ca o salariata care lucreaza in ture sa fie pusa pe grafic consecutiv 4 ture de noapte ?
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 12:44, 26 Februarie 2010
Art. 122. [definiţia legală şi durata muncii de noapte]
(1) Munca prestată între orele 22:00 şi 06:00 este considerată muncă de noapte.
(11) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.
(2) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.
(21) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă, stabilite potrivit dispoziţiilor legale, nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore, în care prestează muncă de noapte.
(3) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.
[ 3 adnotări ]
Art. 123. [compensarea muncii de noapte]
Salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată.
[ 2 adnotări ]
Art. 124. [examenul medical pentru munca de noapte]
(1) Salariaţii care urmează să desfăşoare muncă de noapte în condiţiile art. 122 alin. (11) sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi după aceea, periodic.
(2) Condiţiile de efectuare a examenului medical şi periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al ministrului sănătăţii şi familiei.
(3) Salariaţii care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta vor fi trecuţi la o muncă de zi pentru care sunt apţi.
Din ccmunn:

Art. 16. - (1) Munca prestata in intervalul dintre orele 22 si 6, cu posibilitatea abaterii cu o ora in plus sau in minus fata de aceste limite, este lucru in timpul noptii.
(2) Durata normala a timpului de munca pentru salariatul in regim de noapte, nu poate depasi o media de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maxim 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale privind repausul saptamanal.
(3) Pentru persoanele al caror program de lucru se desfasoara pe timpul noptii, durata timpului de munca este mai mica cu o ora decat durata timpului de munca prestata in timpul zilei, fara diminuarea salariului de baza si a vechimii in munca.
(4) Prevederile alin. (3) nu se aplica salariatilor care lucreaza in locuri de munca cu conditii deosebite, unde durata timpului de munca este mai mica de 8 ore.
(5) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.
(6) Salariatii care urmeaza sa desfasoare cel putin 3 ore de munca de noapte sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si dupa aceea, periodic.
(7) Conditiile de efectuare a examenului medical si periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului sanatatii. (8) Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.
(9) Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.
(10) Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.
Pentru stelarman:

Nu cred ca le convine sa li se diminueze programul normal cu o ora in locul sporului de minimum 15% , pentru ca art.123 din Codul muncii prevede ori una ori alta .

Nu vad sa fie ilegal sa se lucreze consecutiv 4 ture de noapte , pentru ca pauza in 24 de ore este de 16 ore ( se respecta cadrul legal )
Daca locul de munca prevede o suprasolicitare a personalului , se poate discuta cu conducatorii locului de munca respectiv , daca este si vointa salariatilor, sa se lucreze turele de noapte mai distantat .
@zzenovia
Eu doar am prezentat ce scrie in ccmunn.Cred insa ca utilizatorul nu a formulat cum trebuie intrebarea, mai ales ca pentru a primi spor de tura ii sunt necesare 4 zile consecutive de noapte.Am dedus ca lucreaza in sistemul sanitar ( grafic de lucru care se intocmeste lunar, lucreaza in ture, a specificat intr-o alta postare ca este in domeniul bugetar) iar nelamurirea utilizatorului vine probabil din faptul ca este pus sa lucreze mai multe zile de noapte (iertata sa-mi fie contradictia in termeni!) si atunci ar putea sa existe o problema.
Daca utilizatorul lucreaza in sistemul sanitar, Comitetul director este cel care stabileste un numar minim de zile care trebuie efectuate pe schimburi . Oricum noptile pot fi si distantate nu consecutive , daca asa se doreste si se consemneaza prin graficele lunare de lucru .
O zi buna !

Alte discuții în legătură

Ore lucrate noaptea chistian chistian buna, am o intrebare, la firma la care lucrez exista o politica interesanta: daca nu se cumuleaza 53 ore lucrate noaptea in timp de o luna, nu se mai acorda ... (vezi toată discuția)
Spor ore de nospte cirsteaioana cirsteaioana daca programul firmei este stabilit de la ora 19-00 la ora 7.00 , deci asa lucram, trebuie platit sporul de noapte? Multumesc. (vezi toată discuția)
Munca in sistemul privat maunela maunela Buna ziua,as dori sa stiu daca noile reglementari cu privire la plata sporurilor pt. turele de noapte din sistemul sanitar de stat se aplica si la institutiile ... (vezi toată discuția)