O S.C. cu obiect de activitate comertul cu amanuntul, are in gestiune atat marfuri cu tva 19% cat si marfuri cu tva 9% (evidenta se tine pe analitice aferente fiecarei cote de tva si la pretul de vanzare cu amanuntul ). Cum este mai corect sa se calculeze coeficientul K :
- la nivelul conturilor sintetice 371,378,4428 , apoi facand descarcarea in functie de vanzarile fiecarei categorii de marfa ?
- sau calculind cate un K pentru fiecare analitic ( avand practic deci 2 cote K) ?
In multe monografii si articole de specialitate, despre descarcarea gestiunii de marfa cu amanuntul , se arata ca, coef.K se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune ( rulaj creditor ct.707) din luna respectiva.....de curand am aflat (tot de pe un forum, nu stiu daca acesta) ca ,coef. K se inmulteste cu total rulaje creditoare ct 707 , apoi facandu-se diferenta dintre suma rezultata si rd378 , pentru a se stabili adaosul aferent iesirilor din luna. Care este varianta corecta ?
Monografia contabila de descarcarea de gestiune a marfurilor vandute, care tine cont de coeficientul “K” de repartizare a adaosului calculat pentru fiecare luna:
% = 371
607
378
4428
Coeficientul k se calculeaza astfel:
K = (Si 378 + Rc 378) / [ (Si 371 - Si 4428) + (Rd 371 - Rc 4428) ]
Acest coeficient K se inmulteste cu valoarea marfurilor vandute din care s-a scazut cota aferenta de TVA, adica cu rulajul lunar al contului 707.
Asadar , Adaosul comercial = K x Rulajul lunar al contului 707
Iar costul este dat de formula de calcul:
Cost = Rulaj lunar al contului 707 - Adaos comercial
Mult succes ,
Multumesc mult, Daniela !:vishenka:....dar...:hm: tot nu sunt lamurita cu prima intrebare, un singur K ( calculat la nivelul conturilor sintetice) sau 2 coeficienti K ( unul aferent marfurilor cu cota de tva 19% si unul aferent marfurilor cu cota de tva 9%) ?
daca evidenta marfurilor in fc de TVA se tine pe analitice , nu vad de ce nu s-ar putea calcula si coeficienti de adaos comercial tot cu analitice. de ce nu folositi un program informatic de gestiune , care sa faca aceste munci pt dvs si separat pt 19% si 9%. se gasesc si nu sunt greu de lucrat cu ele. obtineti si balanta stocurilor, inventare ,etc. daca nu se merita ,lucrati si manual si luati in calcul cat mai multe zecimale.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.