1. Angajatorul are conventie incheiata cu AJOFM, in baza careia v-a angajat pe dvs. (cu contract individual de munca) si primeste o suma de bani lunara.
2. Daca va trimite in CFP nu mai primeste acei bani, prevazuti in conventie.
3. Concediul fara plata se acorda la cererea salaritului, pentru rezolvarea unor probleme personale. Durata acestuia este prevazuta in CCM aplicabil sau se negociaza intre salariat si angajator.
4. Angajatorul nu va poate obliga sa intrati in concediu fara plata.
5. In CCMUNN pe anii 2007-2010 exista o prevedere de intrerupere a activitatii pe termen limitat:
ART.43. (1) Angajatorul va asigura conditiile necesare realizarii de catre fiecare salariat a sarcinilor ce ii revin, in cadrul programului zilnic de munca stabilit.
(2) In situatia in care angajatorul nu poate asigura pe durata zilei de lucru, partial sau total, conditiile necesare realizarii sarcinilor de serviciu, el este obligat sa plateasca salariatilor salariul de baza pentru timpul cat lucrul a fost intrerupt.
(3) In cazuri exceptionale, cand din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost intrerupta, salariatii vor primi 75% din salariul de baza individual avut, cu conditia ca incetarea lucrului sa nu se fi produs din vina lor si daca in tot acest timp au ramas la dispozitia unitatii. Prin negocieri la nivelul unitatii sau institutiei se va stabili modul concret de realizare a prevederii de a ramane la dispozitia unitatii, prezenti in incinta unitatii in asteptarea reluarii activitatii sau la domiciliu, de unde sa poata fi convocati de unitate.
(4) In cazurile prevazute la alin. 3, salariatii beneficiaza si de celelalte drepturi prevazute de lege pentru astfel de situatii.
(5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.