B-)Constituţia României în art. 30 al. 1 (Libertatea de exprimare), stabileşte: "Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile".
Maneaua - denumire incorectă - poate fii considerată o exprimare a gândurilor, o creaţie, transmisă prin viu grai în public.
Sunt multe persoane care critică acet gen de muzică - poate justificat, dar nu-l critcă pentrua ceea ce trebuie criticat. De exemplu, G. Pruteanu, consideră că este o muzică făcută de incuţi pentru incuţi - foloseşte insulte pentru a-şi susţine o idee. Cine e incult?
Alte persoane cer chiar interzicerea lor la radio, televizuni sau în discoteci şi localuri. Nu ar putea ca maneliştii să reclame la Oficiul împotriva discriminărilor acest lucru. Excesiv acceptând este un drept al lor de a se exprima cum cred de cuviinţă fără a leza drepturile altora - cui nu îi place să nu asculte.
Dacă unii oameni sunt aşa porniţi împotriva manelişilor şi amanelelor, de ce nu sunt la fel de acizi şi alte genuri de muzică sau formaţii - B.U.G. Mafia, La Fmilia etc. acest gen de muzică conţine chiar fraze cu obscenităţi, pe când la manele nu se găsesc astfel de fraze.
Nu vreau să fac o pledoarie pro manele, dar cred că se critică în mod nejustificat această muzică în ceea ce priveşte mesajul transmis, poate că cei care pot să aplaneze un astfel de conflict - unii îl consideră social, de exemplu părinţii, sunt într-o oarecare măsură juriştii care pot transmite publicului ideea de drept de exprimare a gândurilor, dreptul la creaţie garantat prin constituţie. B-)
Cel mai recent răspuns:
mars0212 , utilizator
04:06, 2 Decembrie 2006