avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul pentru cresterea copilului

lucrez in invatamant si pe 31.08.2010 se expira contractul de munca,sunt insarcinata in 2 luni,daca la data de 01.09.2010 nu ma angajez in invatamant,ce solutie as avea pentru a beneficia de CIC
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 17:37, 28 Februarie 2010
OUG 158/2005-Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

OUG 148/2005-Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu anda_24 anda_24 Buna Am si eu o nelamurire,am lucrat 4 ani,iar apoi o luna jumatate am intrerupere pe cartea de munca dupa care am intrat in somaj (de 5 luni sunt in somaj) ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ciucasica ciucasica Buna ziua, Sunt insarcinata si urmez sa nasc pe 1 ianuarie 2011. As vrea sa stiu cate zile din concediu prenatal, sunt obligata sa imi iau inainte de ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si concediul de ingrijire a copilului 32aly 32aly Daca salariul a fost marit in luna a 2 a de sarcina, ce procentaj are concediul prenatal ? Concediul prenatal poate fi luat in luna a 7 a de sarcina. Ce ... (vezi toată discuția)