nu. a detine o functie presupune implicit existenta unui contract individual de munca, in primul rand.....si chiar daca ar fi angajat cu contract de munca, nu vad cum un avocat ar putea fi tinut d eun contract de 8 ore...iar director pe mai putin de 8 ore mi se pare nesimtire...facatura...parerea mea....
Exista avocati salarizati in cadrul profesiei, situatie reglementata expres de legea privind organizarea profesiei de avocat cu statutul aferent.
Problema nu ar fi neaparat faptul ca este necesara existenta unui C.i.M si ca nu ar putea fi legat de programul de 8 ore, ci probleme ar fi de ordin fiscal, incompatibilitati si interdictii de alta natura.
de care natura?ar fi interesant sa stim...
Revin si precizez ceea ce am scris anterior cu faptul ca, personal, nu vad nicio problema ca un avocat sa detina titulatura de director departament juridic.
Art. 29. din Statutul provesiei de Avocat prevede faptul ca ”Nu este incompatibil avocatul salarizat în interiorul profesiei de avocat.”
In atare conditii, nu consider ca raspunsul formulat in speta pe care initiatorul acestui topic a adresat-o, respectiv faptul ca ”a detine o functie presupune implicit existenta unui contract individual de munca, in primul rand.....si chiar daca ar fi angajat cu contract de munca, nu vad cum un avocat ar putea fi tinut d eun contract de 8 ore” este intemeiat.
Dupa cum am aratat prin citarea articolului 29 din Statut un avocat poate fi parte a unui CiM, program prestabilit samd (chiar si in cazul contractului de colaborare, acesta fiind avocat colaborator)
Pentru a va raspunde la intrebare, unul dintre motivele pentru care acesta NU poate detine respectiva functie este din cauza incompatibilitatii calitatii de avocat cu
” d) calitatea de preşedinte al consiliului de administraţie, administrator unic, sau membru în comitetul de direcţie al unei societăţi comerciale pe acţiuni sau cu răspundere limitată”,
astfel cum art. 30 alin. 1), lit. d. prevede. (din Statut)
Totodata, un avocat poate fi prezentat ca si director departament juridic, iar daca un tert opune faptul ca acesta este incompatibil cu functia respectiva, voi reformula si voi mentiona faptul ca este coordonatorul departamentului juridic, ceea ce este aceeasi Marie cu alta palarie.
Functioneaza, dupa caz, de la caz la caz.
cu toata stima, dar mi se pare ca raspunsul dvs e nu doar contradictoriu, dar si bazat pe o intelegere gresita a spetei...deci...daca detii o functie, inseamna ca esti neaparat angajat!!!!!!!!!!! intrebati si un specialist de res umane! apoi...colaborarea nu inseamna angajare, intrucat angajarea inseamna a avea calitatea de angajat/salariat, deci existenta unui contract individual d emunca, scris si inregistrat la itm, ca pt orice alt angajat..apoi ...cred ca faceti o confuzie, si anume: directorul unui departament nu face parte din comitetul de directie, cum intelegeti dvs. textul....acela este un organ decizional in ceea ce priveste functionarea societatii, deci un organ statutar sau ulterior constituit dintre anumite persoane, angajate sau nu!!!!!!!!!!!!!!!!!!asadar, eu inteleg ca, in primnul rand, pers in cauza trebuie sa fie angajat deci salariat (calitate pe care o are in baza unui cim) pentru a se putea spşune ca detine o functie in cadrul unei societati...altfel, s-ar intelege ca orice persoana care, de ex, este tert fata de societate vine sa detina o functie in cadrul acesteia, fara sa ii facem contract indiv d emunca, deci fara sa existe raporturi de munca in fapt! cat despre colaborare, deja stim ce insemna asta, nu? un contract de prestari de servicii, pentru realizarea uneia sa mai multor operatii juridice in schimbul unui comision...evident ca il intereseaza personal pe cel care presteaza cum isi declara comisioanele la fisc..asta apropos de incompatibilitatile si piedicele de alta natura, care sunt excedentare topicului. iar daca functioneaza, cum sustineti dvs, cred ca asta e alta poveste! eu vorbeam doar despre ce este legal!parerea mea!