avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamurire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamurire

In cazul in care o minora in varsta de 16 ani se casatoreste;
a) dobandeste capacitate de folosinta
b)dobandeste capacitate deplina de exercitiu
c)in caz de divort,pierde capacitatea dobandita in urma casatoriei
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 11:34, 2 Martie 2010
a-nu
b-da
c-nu
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
ynocentta, utilizator
a) da (o are deja din nastere);
b) da;
c) NU.
Ultima modificare: Marți, 2 Martie 2010
ContSters77883, utilizator
1.Capacitatea de folosinta este un drept natural-fiinteaza de la nastere.
2. Capacitatea de exercitiu este un drept conferit prin lege-implinirea varstei de 16ani(capacitate restransa) si 18-capacitate deplina ori cazul casatoriei.
3. O data capacitatea de exercitiu dobandita nu se poate pierde decat odata cu pronuntarea unei sentinte judecatoreti in acest sens.

PS Sper sa nu fi gresit.
La intrebarea a-raspunsul este nu, deoarece capacitatea de folosinta o are orice persoana care se naste,. fiind o parte a capacitatii civile, in componenta careia intra si capacitatea de exercitiu. Capacitatea de exercitiu lipseste pana la implinirea varstei de 14 ani, dupa aceasta varsta avewm capacitate de exercititu restransa, urmand ca dupa majorat sa dobandim capacitate deplina de exercitiu.
La intrebarile b si c : b-da, dobandeste , iar la c - nu, cpacitatea deplina de ex. nu se mai pierde prin divort( desi sa stiti ca exista unele teorii interesante, contradictorii pe aceasta tema, prin doctrina) . Insa dvs. retineti ca nu , nu se mai pierde. Bafta .
Va multumesc pentru raspuns dat fiind faptul ca nu am nicio specializare in acest domeniu,iar nelamurirea era a sotului meu (student la Drept). M-am documentat cu privire la raspunsul dat de dvs.si am gasit in manualul de Drept civil(Gabriel Boroi) solutia pe care si dvs. mi-ati explicat-o si anume ca aceasta capacitate de folosinta o are orice persoana de la nastere, capacitatea deplina de ex. e dobandita in urma casatoriei si nu se pierde in cazul desfacerii casatoriei prin divort, deoarece nu exista niciun text de lege a carui interpretare sa conduca la solutia contrara. Dar in acelasi manual se spune ca , capacitatea deplina de ex. inceteaza prin anularea casatoriei mai inainte ca persoana sa implineasca 18 ani(in acest din urma caz este vorba de o incetare temporara a capacitatii depline de ex., respectiva pers. revenind la capacitatea restransa de ex., dar numai pana la implinirea varstei de 18 ani sau, dupa caz, pana la o noua casatorie inainte de aceasta varsta). Care e raspunsul corect?

Alte discuții în legătură

Un test pentru disciplina drept civil - persoanele dreptate dreptate Buna ziua tuturor Va supun atentie cateva intrebari dintr-un test care poate va vor ajuta sa va testati cunostintele si astfel ma veti ajuta si pe mine in ... (vezi toată discuția)
Va rog frumos sa ma ajutati dreptate dreptate Un test pentru disciplina drept civil - persoanele Buna seara tuturor Va supun atentiei cateva intrebari dintr-un test care poate va vor ajuta sa va ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de exerciþiu a minorului misu_mondialu misu_mondialu buna ziua. de la ce varsta minorul are discernamant si nu mai depinde de parinti in luarea unei decizii?? si la ce varsta se poate casatori un minor. va ... (vezi toată discuția)