avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1136 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Capacitatea de exerciþiu a minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Capacitatea de exerciþiu a minorului

buna ziua.
de la ce varsta minorul are discernamant si nu mai depinde de parinti in luarea unei decizii??
si la ce varsta se poate casatori un minor.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters237818 , utilizator 17:29, 6 Februarie 2012
O persoana dobandeste discernamant ( sau capacitate de exercitiu deplina, ) la implinirea varstei de 18 ani.
Varsta legala pentru casatorie este de 18 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati.In anumite situatii insa se poate acorda dispensa de varsta, pentru ca fmeia sa se poata casatori( de pilda, daca a ramas insarcinata).
Capacitatea de exercitiu deplină începe la data când persoana devine majoră.
Persoana devine majoră la împlinirea vârstei de 18 ani.
Potrivit art. 25. alin.1.N.C.Civ- minorul dobândeste, prin căsătorie, capacitatea deplină de exercitiu.
Minorul, poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională
Femeia se poate casatori de la implinirea varstei de 16 ani si, in unele cazuri, chiar de la varsta de 15 ani.
Minorul cu capacitate de exercitiu restransa poate face singur depuneri la casele de pastrare de stat, fiind in drept sa dispuna de sumele depuse in conformitate cu prevederile regulamentare referitoare la activitatea acestor institutii; tot astfel, poate incheia acte de administrare a patrimoniului, daca aceste acte nu-i aduc nici o vatamare.
Testamentul se face si se revoca de minor daca a implinit 16 ani.
Minorul de la varsta de 14 ani poate accepta o donatie, daca aceasta nu este cu sarcini si daca nu este afectata de modalitatea conditiei.
De asemenea, poate cere singur instantei judecatoresti modificarea masurilor privitoare la derpturile si obligatiile personale sau patrimoniale, care se nasc intre el si parintii divortati. Minorul de 10 ani consimte singur la infierea sa.
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
ContSters237818, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire iulia bumbu iulia bumbu In cazul in care o minora in varsta de 16 ani se casatoreste; a) dobandeste capacitate de folosinta b)dobandeste capacitate deplina de exercitiu c)in caz ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi decurg din capacitatea deplina de exercitiu? vvonlg vvonlg Buna ziua, Doream sa stiu ce drepturi decurg exact din obtinerea capacitatii depline de exercitiu la 16 ani prin emancipare sau casatorie. (vezi toată discuția)
Alocatia de stat pentru mama minora claudia41 claudia41 buna seara tutror. art. 3 din normele metodologice de aplicare a OUG 16/2008 este putin confuz. mamele care au peste 16 ani dar nu au implinit 18 ani si ... (vezi toată discuția)