O persoana dobandeste discernamant ( sau capacitate de exercitiu deplina, ) la implinirea varstei de 18 ani.
Varsta legala pentru casatorie este de 18 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati.In anumite situatii insa se poate acorda dispensa de varsta, pentru ca fmeia sa se poata casatori( de pilda, daca a ramas insarcinata).
Capacitatea de exercitiu deplină începe la data când persoana devine majoră. Persoana devine majoră la împlinirea vârstei de 18 ani.
Potrivit art. 25. alin.1.N.C.Civ- minorul dobândeste, prin căsătorie, capacitatea deplină de exercitiu.
Minorul, poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională
Femeia se poate casatori de la implinirea varstei de 16 ani si, in unele cazuri, chiar de la varsta de 15 ani.
Minorul cu capacitate de exercitiu restransa poate face singur depuneri la casele de pastrare de stat, fiind in drept sa dispuna de sumele depuse in conformitate cu prevederile regulamentare referitoare la activitatea acestor institutii; tot astfel, poate incheia acte de administrare a patrimoniului, daca aceste acte nu-i aduc nici o vatamare.
Testamentul se face si se revoca de minor daca a implinit 16 ani.
Minorul de la varsta de 14 ani poate accepta o donatie, daca aceasta nu este cu sarcini si daca nu este afectata de modalitatea conditiei.
De asemenea, poate cere singur instantei judecatoresti modificarea masurilor privitoare la derpturile si obligatiile personale sau patrimoniale, care se nasc intre el si parintii divortati. Minorul de 10 ani consimte singur la infierea sa.
Nelamurire
iulia bumbu
In cazul in care o minora in varsta de 16 ani se casatoreste;
a) dobandeste capacitate de folosinta
b)dobandeste capacitate deplina de exercitiu
c)in caz ... (vezi toată discuția)