avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale raspunderea administratorului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

raspunderea administratorului

Buna ziua,
Sunt administratorul unei firme de comert cu ridicata, in care sunt si actionar, care a inceput sa aiba probleme determinate de scaderea vanzarilor si incasarea cu intarziere a facturilor de la clienti.
In cazul in care vom solicita intrarea in insolventa, care sunt raspunderile materiale ale administratorului? Mentionez ca firma nu are datorii la bugetele de stat si locale, decat catre unii furnizori pe care nu stim daca ii vom putea achita in eventualitatea unui faliment
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AMIVA , utilizator 10:20, 3 Martie 2010
buna ziua,

legea 85/2006 prevede, la art. 138, cazurile in care raspunderea organelor de conducere poate fi invocata, respectiv:

1) In cazul in care in raportul intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.



de regula, proasta gestiune a societatii nu este implicit o cauza de atragere a raspunderii.

sfatul nostru este de a consulta un avocat caruia sa-i prezentati situatia exacta.
Actionar sau asociat ? Conteaza in stabilirea intinderii raspunderii.
Oricum problema o sa v-o lamureasca cel mai bine persoana care se va ocupa de formalitatile legate de insolventa.
Va multumesc pentru informatii, care mi-au clarificat problema mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere administrator giglesionut giglesionut am devenit asociat unic si administrator al unui srl iar in aceeasi zi am dat procura notariala fostului asociat unic si administrator prin care acesta avea ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului pitigoimocanumihaela pitigoimocanumihaela In cadrul unei societati cu raspundere limitata, care are asociat unic, diferit de administratorul numit, ce raspundere ii revine administratorului?Pana unde ... (vezi toată discuția)
Raspunderea asociatilor ticeza ticeza buna seara, intr-un srl aflat in insolventa si caruia i se deschide procedura de faliment exista posibilitatea atragerii raspunderii asociatilor?Mentionez ca ... (vezi toată discuția)