avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament!!!

situatia este urmatoarea: tatal meu a dobandit prin testament semnat de proprietar dar redactat de catre si in prezenta unui notar, un apartament. Sotia proprietarului decedat, acesta a facut acte de succesiune dupa dumneai dupa care a incehiat testmaentul mentionat mai sus.Intre timp a decedat si dumnealui. De mentionat ca cei doi nu au avut copii.Singurele rude ale acestora sunt 1 frate al barbatului si 2 ai sotiei.Precizez ca acestia stiau de intentiile barbatului si si-au dat acordul.Acum dupa decesul fostului proprietar,tatalui meu i s-a eliberat un certificat de mostenitor pe baza testamentului (testamentul nu a fost contestat,insa nu putem elimina inca aceasta posibilitate).Intrebarea mea este: ce si cum putem face pentru a elimina orice modalitate de contestare si/sau atac a testamentului si certificatului de mostenitor?
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 09:16, 4 Martie 2010
Testamentul poate fi contestat doar de catre mostenitorii rezervatari, asupra cotitatii lor din mostenire.
Rezerva succesorala este acea parte din mostenire care, in puterea legii, se cuvine anumitor mostenitori legali si de care cel ce lasa mostenirea nu poate dispune prin acte cu titlu gratuit. Prin reglementarea rezervei, legiuitorul apara pe mostenitorii rezervatari [descendentii, parintii si sotul supravietuitor al defunctului] impotriva donatiilor si legatelor testamentare facute de defunct, asigurandu-le primirea cel putin a unei parti din mostenirea ce li se cuvine potrivit legii, chiar impotriva vointei [tacite sau exprese] a defunctului.
Astfel, in toate cazurile in care o persoana are mostenitori rezervatari, averea acestei persoane se imparte, teoretic, in doua parti valoric distincte: - rezerva [de care nu se poate dispune cu titlu gratuit in favoarea altor persoane], si - cotitatea disponibila [de care poate dispune]. Actele cu titlu gratuit prin care defunctul ar dispune si de rezerva [sau de o parte a ei] sunt supuse reductiunii, putand fi - la cererea mostenitorilor rezervatari - desfiintate in tot sau in parte [cu consecinta revenirii bunurilor respective in masa succesorala], in masura necesara intregirii rezervei.
Cum din ce spuneti dvs reiese ca nu exista decat fratii defunctilor, nicidecum parinti, copii, sot supravietuitor, inseamna ca testamentul nu va fi atacat de catre acestia, fratii neavand calitatea de mostenitori rezervatari, prin urmare nu ar avea calitatea procesuala pentru a solicita anularea testamentului.
In cazul dvs testamentul nu poate fi atacat in instanta si contestat deoarece ceilalti mostenitori (eventuali mostenitori ) nu sunt mostenitori rezervatari , deci nu au dreptul la rezerva succesorala!B-)
Nu aveti decat sa stati linistit si sa va bucurati de noua dvs proprietate!
de mentionat ca testamentul nu este olograf,ci doar redactat la calculator, semnat de proprietar si respectiv autentificat de notar; poate fi atacat?
Nu are nici o importanta daca este olograf sau redactat la calculator. Atata vreme cat indeplineste conditia ad validitatem: autentificarea de catre un notar este in regula.
Cu testamentul si cu certificatul de mostenitor va trebui sa mearga la primarie (pentru luarea in evidenta rolului fiscal), la OCPI, carte funciara, etc.
proprietatea este intabulata si incadastrata pe numele fostului proprietar.imi puteti spune care este documentatia necesara si pasii de urmat pentru ca tatal meu sa fie "la zi" cu toate actele;am convenit ca in viitorul apropiat apartamentul sa fie trecut pe numele meu si as vrea sa stiu de asemenea care ar fi cea mai sigura si totodata mai putin costisitoare procedura: donatie sau act de vanzare cumparare.daca puteti argumenta si detalia pasii pentru ambele v-as fi recunoscator.multumesc.

Alte discuții în legătură

Testamente-succesiuni Butuc Ioan Butuc Ioan Tatal meu(decedat) mi-a lasat un testament olograf prin care-mi lasa toate bunurile imobile(teren arabil). De asemenea mama(decedata acum 4 luni) mi-a facut un ... (vezi toată discuția)
Donatie de casa. JANCSCI JANCSCI socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ... (vezi toată discuția)
Mostenire teo2304 teo2304 as dori sa stiu,daca sotul are un copil dinaintea casatoriei,acest copil cum ar putea fi dezmostenit? (vezi toată discuția)