Testamentul poate fi contestat doar de catre mostenitorii rezervatari, asupra cotitatii lor din mostenire.
Rezerva succesorala este acea parte din mostenire care, in puterea legii, se cuvine anumitor mostenitori legali si de care cel ce lasa mostenirea nu poate dispune prin acte cu titlu gratuit. Prin reglementarea rezervei, legiuitorul apara pe mostenitorii rezervatari [descendentii, parintii si sotul supravietuitor al defunctului] impotriva donatiilor si legatelor testamentare facute de defunct, asigurandu-le primirea cel putin a unei parti din mostenirea ce li se cuvine potrivit legii, chiar impotriva vointei [tacite sau exprese] a defunctului.
Astfel, in toate cazurile in care o persoana are mostenitori rezervatari, averea acestei persoane se imparte, teoretic, in doua parti valoric distincte: - rezerva [de care nu se poate dispune cu titlu gratuit in favoarea altor persoane], si - cotitatea disponibila [de care poate dispune]. Actele cu titlu gratuit prin care defunctul ar dispune si de rezerva [sau de o parte a ei] sunt supuse reductiunii, putand fi - la cererea mostenitorilor rezervatari - desfiintate in tot sau in parte [cu consecinta revenirii bunurilor respective in masa succesorala], in masura necesara intregirii rezervei.
Cum din ce spuneti dvs reiese ca nu exista decat fratii defunctilor, nicidecum parinti, copii, sot supravietuitor, inseamna ca testamentul nu va fi atacat de catre acestia, fratii neavand calitatea de mostenitori rezervatari, prin urmare nu ar avea calitatea procesuala pentru a solicita anularea testamentului.
Nu are nici o importanta daca este olograf sau redactat la calculator. Atata vreme cat indeplineste conditia ad validitatem: autentificarea de catre un notar este in regula.
Cu testamentul si cu certificatul de mostenitor va trebui sa mearga la primarie (pentru luarea in evidenta rolului fiscal), la OCPI, carte funciara, etc.