avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua!As avea o rugaminte la dumneavoastra;am un prieten care are o fata de 16 ani,este divortat de fosta sotie de cativa ani,iar fata o are in custodie el.De 6 luni nu i-a mai dat pensia alimentara fetei.Rugamintea mea ar fi urmatoarea:
De ce acte are nevoie sa o dea in judecata pentru ca nu i-a mai dat pensie alimentara.de ce fel de cerere(exista tip sau scrisa de mana)iar daca e scrisa de mana dati-mi va rog un exemplu de cerere.Va multumesc!Mentionez ca fosta sotie nu lucreaza acum cu acte ci la negru in strainatate
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 17:32, 3 Martie 2010
Poate face plangere penala, pentru neplata pensiei. Nu exista o plangere "standard" ea se formuleaza in functie de fiecare caz in parte. Daca aveti si adresa mamei din strainatate e bine in special pentru citare. Consultati un avocat.
Tatal fetei poate depune o plangere penala pentru savarsirea infratiunii de abandon de familie,conform art.305 C.Pen.

ART. 305
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.
si plangerea penala este o varianta dar si ma ok ar fi o actiune in pretentii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie alimentara glockal3x glockal3x As dori un sfat daca se poate . Ce ar trebui sa faca mama mea daca tatal meu nu mi-a mai trimis pensia alimentara de aproximativ 6-7 luni iar aceasta fiind ... (vezi toată discuția)
Pensie almentara mancipri mancipri care este incadrarea juridica a abandonului de familie ? (vezi toată discuția)