avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Sotul ca si coasigurat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Sotul ca si coasigurat

Buna ziua,
Am si eu o problema: as vrea sa-mi trec sotul pe asigurarea mea de sanatate.El nu mai lucreaza de aproape 2 ani.Problema cea mai mare este ca nu stiu ce trebuie facut la declaratiile lunare pe care le face firma(eu le fac, dar nu m-am mai intalnit cu asemenea situatie:">). El va aparea ca si coasigurat doar in declaratia pentru CASS?Sau mai trebuie facut ceva?
Va multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: andaanton , utilizator 16:05, 21 Aprilie 2010
Soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă;

Pentru ca sotia sau parintii sa beneficieze de asigurare medicala de sanatate in calitate de coasigurat sunt necesare urmatoarele documente:
-adeverinta de la Primarie ca sotia nu primeste ajutor social, Legea 416
-adeverinta de la Finante/Primarie cu venit impozabil = 0
-copie buletin identitate sau carte de identitate
-copie certificat de casatorie
Aceste documente se pastreaza la angajator si angajatorul include coasiguratii in declaratiile lunare la CASS.



Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 250 lei lunar.
Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere:
a) persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 mp in zonele montane;
b) persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
dorub, utilizator
Trebuie mentionat in Anexa b la persoane coasigurate.
Va multumesc foarte mult!
Acum stiu de unde sa "apuc" problema, desi sunt cam multe de facut.
Inca o data va multumesc!
Pentru a rezolva problema nu cred ca sunt asa de multe ;)
Revin cu o alta idee.Oare nu ar fi mai bine sa platesc retinerile asiguratului din mana?In felul acesta ar fi si asigurat si iar merge si vechimea...asta in speranta ca mai apucam pensia:stunned:

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)
Cine beneficiaza de asigurare cass gabriela06072002 gabriela06072002 Buna ziua. Recunosc ca imi este o oarecare jena pentru intrebarea care urmeaza s-o pun. De asemenea recunosc ca nu cunosc legislatia in domeniu. Dar imi aduc ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate Dorin Padureanu Dorin Padureanu Daca sotia mea isi face asigurare de sanatate ( plateste lunar 50 lei,nu are venituri si nici eu ) pot beneficia eu si copilul meu de 20 de ani de ea. ... (vezi toată discuția)